Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Studeren op de VU campus

Laatst gewijzigd op 27 februari 2021

We zullen voor langere tijd te maken hebben met een ‘anderhalvemeter-universiteit’, ook al zullen we langzaamaan de campus weer in gebruik nemen. 

Thuiswerken en thuis studeren blijven landelijk de norm. Je kunt alleen naar de VU Campus komen voor een toegestane activiteit. 

Houd je aan de landelijke- en campusregels rond corona

Blijf je houden aan de basisregels, ook als je op de VU bent. Kom niet naar de campus bij klachten en laat je testen. Blijf thuis als je wacht op de uitslag van een coronatest (van jezelf of een huisgenoot), als je in isolatie bent na een positieve test, en als je in quarantaine bent omdat je  bijvoorbeeld contact hebt gehad met iemand die besmet is, of je bent teruggekeerd uit een land met een oranje of rood reisadvies. 

Voor het laatste nieuws en veelgestelde vragen over de VU en de coronacrisis kijk je op vu.nl/corona.

Als je naar de campus komt

 • Studieplekken op de VU

  Thuis studeren blijft het uitgangspunt. Kun je door omstandigheden niet thuis studeren of tentamens maken, dan is er een beperkt aantal studieplekken op de campus beschikbaar. Let op: we gaan ervan uit dat je zelf een zorgvuldige inschatting maakt en alleen van deze plekken gebruik maakt als er in je privé-omgeving sprake is van onoverkomelijke belemmeringen. Volg de landelijke coronamaatregelen en probeer reizen met OV zoveel mogelijk te vermijden. 

  Beperkt aantal studieplekken door afstand houden
  Vanwege de ‘anderhalve meter’ beperkingen is de capaciteit van de campus verminderd. Zeker in werk- en onderwijssituaties waarin studenten of medewerkers zich langere tijd met elkaar in een ruimte bevinden en activiteiten ondernemen, is afstand houden een beperkende factor. We proberen te voorkomen dat mensen elkaar in de weg lopen en willen drukte vermijden. Het gevolg is dat de VU veel minder studenten en medewerkers tegelijk op de campus kan ontvangen. 

  Waar vind je een studieplek
  De studieplekken vind je in

   Bekijk de openingstijden van de verschillende gebouwen

  Bij de hoofdingang van bovenstaande gebouwen vind je een scherm met informatie in welke omgeving nog studieplekken beschikbaar. Deze informatie kun je ook via je eigen mobiel of laptop raadplegen via https://vu-amsterdam.im-motion.net/

  Gebruik en schoonmaak
  Bij het gebruik van de studieplekken gelden de volgende regels: 

  • de studieruimte is primair bedoeld voor studenten die aan de VU studeren
  • studeer individueel op de campus. Als je in groepjes wilt studeren, doe je dat online.
  • de studieplekken worden schoongemaakt, maar je kunt ook je eigen studieplek schoonmaken. Er zijn middelen beschikbaar. 

  Studieplekken buiten de campus
  Woon je buiten Amsterdam? Check dan of je van de bibliotheek in je eigen woonplaats gebruik kunt maken om te studeren. 

  Computerwerkplekken
  In de Universiteitsbibliotheek in het Hoofdgebouw zijn ruim 60 plekken met computers. Kijk op https://vu-amsterdam.im-motion.net/ of er nog een plek vrij is. 

  Laptop huren via Surfspot
  Een alternatief kan zijn om een laptop te huren. Dit kan via Surfspot

 • Tentamen afleggen op de VU Campus

  Tentamens vinden op afstand plaats. Alleen voor studenten die echt niet thuis of in hun eigen omgeving een tentamen af kunnen leggen, biedt de VU een beperkt aantal tentamenplekken aan. We gaan ervan uit dat je zelf een zorgvuldige inschatting maakt en alleen van deze plekken gebruik maakt als er in je privé-omgeving sprake is van onoverkomelijke belemmeringen. Houd de landelijke instructies aan en probeer reizen met OV zoveel mogelijk te voorkomen. 

  Aanmelden
  Als je besluit om je tentamen op de VU af te leggen, moet je je vooraf aanmelden om er zeker van te zijn dat er een plek beschikbaar is. Meld je uiterlijk 3 werkdagen van tevoren aan via dit aanmeldformulier. Zorg ervoor dat je alle gegevens vermeldt. Van een medewerker van Student & Onderwijszaken ontvang je uiterlijk 3 werkdagen voor het tentamen een bevestiging van de tentamenplek en de toegewezen locatie. Lees deze mail goed voordat je het tentamen gaat maken op de VU. Heb je nog vragen? Stuur dan een mail naar aanvraagtentamenplek.soz@vu.nl

  Wat moet je meenemen
  Je neemt je VU-pas mee om je te kunnen identificeren voor het tentamen. Het tentamen zelf maak je op een computer van de VU in de DigiTenT.

  De enige uitzondering hierop is een ZOOM-tentamen. Hiervoor moet je zelf een laptop meenemen. Heb je geen laptop? Probeer er dan een te lenen of te huren. Als ook dat niet lukt, geef dan in je aanmelding aan dat je geen eigen laptop hebt. Dan wordt er een verstrekt door de VU. Ook hiervoor geldt dat dit maar beperkt mogelijk is. 

  Ook online proctoring op de VU
  Als je tentamen via online proctoring wordt afgenomen, leg je het ook met online proctoring af als je dit maakt op een tentamenplek van de VU. De tentamenregels tussen thuis en de VU verschillen dan ook niet. Meer over online proctoring vind je onder Digitale tentamens op Tentamens.  

  Beschikbaar van maandag t/m vrijdag
  De plekken zijn beschikbaar van maandag t/m vrijdag gedurende de reguliere tentamentijden en zijn alleen beschikbaar voor studenten die aan de VU studeren.

 • Reizen naar de VU

  Je komt alleen naar de VU voor een toegestane activiteit. Houd hierbij rekening met de landelijke basisregels, de richtlijnen voor reizen met het OV en de regels die gelden op de campus: 

  Te voet

  • Volg de looplijnen naar de entrees van de gebouwen. Houd afstand, geef elkaar ruimte. 

  Fiets

  • Stal je fiets in de daarvoor beschikbare fietsenstallingen. Voor fietsen stallen is geen 1,5 meter afstand per fiets bepaald en noodzakelijk.
  • Houd 1,5 meter afstand van elkaar, ook als iemand een fiets aan het stallen is. Geef elkaar de ruimte bij aankomen en weglopen.
  • Volg de looplijnen naar de entrees van de gebouwen. Houd afstand, geef elkaar ruimte. 

  Auto

  • De campus heeft de normale parkeervoorzieningen ter beschikking.
  • Volg de looplijnen naar de entrees van de gebouwen. Houd afstand, geef elkaar ruimte. 

  Openbaar vervoer

  • Minimaliseer reizen met het openbaar vervoer. Indien toch met het openbaar vervoer wordt gereisd, dan zoveel mogelijk buiten de spitsuren.
 • Plattegrond: beschikbare ingangen

  Alleen de hoofdingangen van de gebouwen zijn open. Op de plattegrond zie je de ingangen. 

 • Verblijf op de VU: aanmelden en instructies

  Bij aankomst op de VU gelden de campusregels. Bij binnenkomst van het gebouw moet je je aanmelden, op vertoon van je VU-pas. Bij vertrek meld je je weer af. De VU monitort primair het aantal aanwezige personen in de gebouwen. Bekijk de privacyverklaring

  Iedereen wordt gevraagd 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Waar dat niet kan, passeer elkaar zonder hinder en blijf niet staan. Indien een ongemakkelijk situatie ontstaat, geef elkaar de ruimte.

  • Toegang uitsluitend via de hoofdingang van het gebouw.
  • Draag een mondkapje bij verplaatsing in de VU-gebouwen. Het mondkapje mag af als je gaat zitten.
  • Ga direct naar je werkplek of studieplek.
  • Volg de instructies en looplijnen in de gebouwen en op de campus.
  • Volg de aanwijzingen van gastdame, gastheer of beveiliging. Zij, en ook (fiets) coaches, geven aanwijzingen in het gebruik van de openbare binnen- en buitenruimte op de VU.
  • Verblijf niet onnodig op de campus.

  Wayfinding
  Er zijn diverse vloerstickers en posters geplaatst bij de verschillende hoofdentrees, daar waar medewerkers, studenten en bezoekers op de begane grond elkaar treffen zoals bij de hostess, de trap, liften, lifthal etc. 

  Daar waar nodig in de openbare gebieden zijn 1,5 meter stickers geplaatst. De trappenhuizen op de begane grond zijn voorzien van pijlen waarbij het principe ‘rechts aanhouden’ van toepassing is. De signing is universeel en indien nodig in het Nederlands en in het Engels gecommuniceerd. Wacht op afstand op de al dan niet aangegeven plek en houdt rekening met mensen die een lift kunnen verlaten. 

  Vanaf etage 1 en hoger wordt een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor voldoende afstand, hier is vooralsnog geen extra bestickering aangebracht. Een uitzondering hierop zijn de in gebruik zijnde koffie en vending automaten in de openbare gebieden. Hetzelfde geldt voor drukke openbare kruispunten en hotspots. 

  Meer informatie vind je in de basisregels als je de VU bezoekt

 • Hygiëne

  Bij binnenkomst op de VU kun je je handen schoonmaken met een desinfecterend middel. In de sanitaire ruimten hangen instructies voor handenwassen en de schoonmaakdiensten checken extra op aanwezigheid van zeep en handdoekjes. Zijn deze op? Meld het bij servicedesk.fco@vu.nl

  Studieplekhygiëne

  • Op de toegewezen studieplekken in Bellevue en gebouw MF zijn hygiënische doekjes beschikbaar waarmee je je eigen plek (tafel en stoelleuningen) kunt schoonmaken.
  • Dreigen de doekjes op te raken, neem dan contact op met Servicedesk FCO (servicedesk.fco@vu.nl).

  Schoonmaak
  In bepaalde ruimten zoals sanitaire ruimtes wordt extra schoongemaakt. Daarnaast is er extra aandacht voor contactoppervlakken en aanraakpunten zoals deuren, deurklinken, trapleuningen, liftknoppen en lichtknoppen.

 • Beschikbare voorzieningen

  De voorzieningen op de campus zijn beperkt beschikbaar. Dit zijn de voorzieningen die momenteel geopend zijn:

  Koffie-/thee automaten
  De koffieautomaten zijn in werking volgens normale bedrijfsprocedures en betaalsystemen. Bij koffieautomaten die (nog) niet in gebruik zijn zal een verwijzing naar de dichtstbijzijnde automaat worden voorzien. Let op met rijvorming, geef elkaar ruimte. Houd afstand. 

  Koffiecorners en restaurant Hoofdgebouw
  De koffiecorners van Eurest zijn open, en ook het restaurant in het Hoofdgebouw. Om iedereen snel en veilig van dienst te kunnen zijn, is er een ‘grab&go’ assortiment. De vers bereide gerechten worden verpakt aangeboden. Het assortiment bestaat uit koffie en thee, sappen, baguettes, sandwiches, salades en patisserie. Bekijk de actuele openingstijden.

  Frisdrank- en snackautomaten
  Alle frisdrank- en snackautomaten zijn in gebruik. 

  VU Boekhandel
  De VU Boekhandel is geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. 

  Spar, Doppio en The Basket
  Onze supermarkt en horecavoorzieningen op het campusplein zijn deels geopend. 

  • SPAR: de campussupermarkt is tijdelijk gesloten.
  • Doppio: maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.30 uur. 
  • The Basket: voorlopig gesloten. Bestellingen kunnen wel via de website worden gedaan.

  Algemene voorzieningen
  Algemene voorzieningen, zoals kolf-, rust-, gebeds- en stilteruimtes zijn open gedurende de openingstijden van het gebouw. Let op: er kunnen tijdelijke andere regels over de gebruik van de ruimte van toepassing zijn. 

 • Ventilatie in de gebouwen

  De VU zet de ventilatiesystemen in de gebouwen maximaal in voor luchtverversing om het risico op besmetting via ventilatie te minimaliseren. De instructies van het RIVM en de GGD worden nauwgezet gevolgd. Ook worden aanpassingen gedaan als de laatste ontwikkelingen en adviezen van de overheid daartoe aanleiding geven.

  Ventilatiesystemen
  De ventilatiesystemen van de VU voldoen aan regels voor luchtverversing uit het Bouwbesluit en aan de richtlijnen van het RIVM. Alle ventilatiesystemen worden goed onderhouden en gecontroleerd en naast permanent toezicht worden dagelijks extra controles uitgevoerd.

  Ventilatie op 100%
  De maximale ventilatiecapaciteit wordt benut, ook al zijn er minder mensen op de campus aanwezig. Er zijn wel verschillen tussen gebouwen. Niet alle gebouwen hebben een volledig mechanisch ventilatiesysteem, maar daar kunnen de ramen worden geopend voor meer verse lucht, zoals in delen van het W&N-gebouw, BelleVUe en Filosofenhof. 

  Recirculatie uitgezet
  De installaties zijn momenteel zo ingesteld dat er zoveel als mogelijk verse buitenlucht wordt gebruikt voor de ventilatie. De recirculatie is uitgezet en de afgezogen lucht uit de gebouwen wordt rechtstreeks naar buiten geblazen. 

  Installaties extra lang aan
  De installaties worden al twee uur voor de opening van de gebouwen aangezet en pas twee uur na sluiting overgezet op de nachtstand met minder ventilatie.
  Als de buitentemperatuur laag of juist hoog is, kan het voorkomen dat niet in alle gebouwen aan de normen voor de temperatuur of vochtigheid voldaan kan worden. Dan wordt overlegd over hoe dit kan worden opgelost.

  Speciale ruimtes
  In bepaalde (onderzoeks)ruimten, zoals labs, de snijzaal, de loopzaal MF en het Human Performance lab in de Medische Faculteit gelden normaal gesproken al aanvullende of aparte eisen en zijn geen extra maatregelen nodig. 

  Meer informatie kun je vragen bij het On-Site Campusteam: on-site-campusteam@vu.nl

 • Veiligheid op de VU Campus

  Bij nood bel je 22222 of 020 – 5982222
  Op de campus gelden tijdens de corona-pandemie de gebruikelijke veiligheidsregels, aangevuld met de corona-maatregelen. In een noodsituatie waarbij een gebouw moet worden ontruimd, kan worden afgeweken van de corona-maatregelen. 

Contact

Heb je vragen? Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

De Studentenbalie geeft antwoord. Bel 020-5985020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30u en 14.00 - 16.00u). 

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl.

Let op: de VU is gesloten op nationale feestdagen. In mei zijn we gesloten op 5, 13, 14 en 24 mei.

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (inloggen met je VUnet-ID)