Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Wil jij als professional graag meer grip krijgen op een cultuur?

Opleiding Organisatiecultuur. Je leert een organisatieculturele analyse te vertalen naar eigen handelingsalternatieven binnen de eigen organisatie.

Bij samenwerking, conflicten en veranderingen binnen een organisatie speelt de cultuur binnen die organisatie een cruciale rol. Het is lastig om grip te krijgen op een ‘cultuur’. Dat vraagt om specifieke expertise en een andere manier van kijken. Dat is wat de opleiding Organisatiecultuur biedt. Dit complexe begrip wordt uitgewerkt, de cultuur van een organisatie wordt geanalyseerd en de docenten laten zien hoe die analyse en dat begrip toegepast kunnen worden in praktijksituaties.

Programma
Wetenschappelijke inzichten gecombineerd met bevindingen vanuit praktijkonderzoek, leren je op een nieuwe, verfrissende en creatieve manier naar je eigen organisatie te kijken. Je kijkt daarbij verder dan de gangbare en sociaal wenselijke opvattingen en komt tot nieuwe inzichten en oplossingen. De rol van de verschillende spelers binnen een organisatie wordt uitgediept. Aan de hand van casussen en verdiepende theorie ontwikkel je een ‘cultureel perspectief’ op organisaties en zie je de rol van identiteit, macht en emotie. Tijdens de verschillende bijeenkomsten is er alle ruimte om vragen en dilemma’s uit de eigen werksituatie te behandelen. Door middel van oefeningen, analyse van cases en ‘etnografisch veldwerk’ tijdens de opleiding, vindt de vertaling naar de praktijk plaats. Je sluit de opleiding af met de analyse van een zelfgekozen casus.

Bijeenkomsten
Bijeenkomst 1: Organisatie-etnografie: cultuur en symboliek
Bijeenkomst 2: Het machtsspel in organisaties
Bijeenkomst 3: Identiteit en verhalen in organisaties
Bijeenkomst 4: Onderzoek en advies: cultuur, identiteit en macht
Bijeenkomst 5: Organisatiecultureel onderzoeken en adviseren
Bijeenkomst 6: Organisatiecultureel onderzoeken en adviseren

Meer informatie over deze opleiding
Resultaat
Data, kosten en contact

Dr. Frans Kamsteeg

Dr. Frans Kamsteeg

Universitair hoofddocent en specialist op het gebied van cultuur, identiteit en organisatieverandering bij onderwijsinstellingen en overheden. Frans heeft in Zuid-Afrika gedoceerd en geadviseerd over (cultuur)verandering bij fusie.

Dr. Sierk Ybema

Dr. Sierk Ybema

Universitair hoofddocent en specialist op het gebied van processen van identiteit, cultuur en politiek bij verandering in organisaties. Hij is eveneens als hoogleraar verbonden aan de Anglia Ruskin University in Cambridge. Zijn onderzoek richt zich op samenwerkings- en veranderproblematiek, onder andere in de gezondheidszorg en bij de politie.

Contact en meer informatie

Praktische vragen

Neem contact op met Bureaumanager Brigitte Schouten via VU.sog@vu.nl. Of bel ons op: 020-5987497 (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00).

Deze opleiding incompany volgen?

Deze opleiding kan ook op locatie verzorgd worden en/of toegespitst worden op jouw wensen. Heb je hier interesse in, neem dan contact op met Eveline de Bruin, e.de.bruin@vu.nl, 020-5982252.

Volg de VU School of Governance op social media

Contactpersoon