Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Hoe overheden het maximale uit burgerinspraak kunnen halen

Leerlab Burgerparticipatie in tijden van polarisatie

De opkomst van populistische partijen, de verscherping van het maatschappelijk debat en wispelturig kiesgedrag hebben de aandacht gevestigd op een vermeende kloof tussen burgers en politiek. Als medicijn tegen deze kwaal zijn overheden gaan experimenteren met allerlei vormen van burgerparticipatie als burgertoppen, burgerjury’s, wereldcafé’s en online e-participatie.

Voor wie is dit leerlab?
Het leerlab ‘Burgerparticipatie in tijden van polarisatie’ is bedoeld voor beleidsmedewerkers van overheden (nationaal, regionaal en lokaal) en publieke organisaties die zich bezighouden met het thema burgerparticipatie. Je hebt tenminste drie jaar relevante werkervaring. Je hebt eerder een universitaire (Master) opleiding afgerond, of beschikt tenminste over een opleiding op HBO+ niveau dan wel een academisch werk- en denkniveau.

Als je interesse hebt in het leerlab en zeker wilt weten dat deze aansluit op jouw leerbehoefte, neem dan vooral contact met ons op. Na inschrijving toetsen wij jouw kwalificaties in termen van vooropleiding en werkervaring. Na afronding van de inschrijving vindt een intakegesprek plaats met een lid van de academische staf waarin de specifieke leervragen verder worden uitgewerkt.

Gedurende de opleiding werken deelnemers aan hun organisatieplan voor een burgerparticipatie-initiatief dat bij voorkeur direct aansluit bij hun eigen praktijk. Daarnaast analyseren zij verschillende casussen die in de loop van de opleiding worden voorgelegd. Voorbeelden van casussen zijn de G1000, Omgevingsplan Flevoland, een internationale jury georganiseerd door de Europese Commissie over de toekomst van het platteland, en de Deense Musicon case waar met co-creatie een betonfabriek omgebouwd werd tot nieuwe buurt. De colleges, casussen en de blauwdruk van een burgerparticipatie-initiatief zorgen ervoor dat de deelnemers na afloop van de cursus concrete handvaten hebben om burgerparticipatie zo optimaal mogelijk in te zetten vanuit hun eigen praktijk.

Meer informatie over deze opleiding
Inhoud
Resultaat
Data, kosten en contact

Contact en meer informatie

Praktische vragen

Neem contact op met Bureaumanager Brigitte Schouten via VU.sog@vu.nl. Of bel ons op: 020-5987497 (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00).

Deze opleiding incompany volgen?

Deze opleiding kan ook op locatie verzorgd worden en/of toegespitst worden op jouw wensen. Heb je hier interesse in, neem dan contact op met Eveline de Bruin, e.de.bruin@vu.nl, 020-5982252.

Volg de VU School of Governance op social media

Contactpersoon