Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Studentenbalie Vrije Universiteit

De Studentenbalie geeft antwoord op algemene vragen voor aankomende en zittende studenten.

Je kunt terecht met vragen over o.a. je inschrijving en het collegegeld. Het antwoord op de meest gestelde vragen vind je onderaan deze pagina. Je vindt hier ook handige links en documenten. 

 • Studentenbalie
  Aankomend studenten, studenten en alumni zijn altijd van harte welkom om vragen te stellen. Houd altijd je 7-cijferige studentnummer bij de hand. De VU geeft geen informatie over meerderjarige studenten aan derden. In onderstaand overzicht vind je onze contactgegevens.
 • Openingstijden en bereikbaarheid

  Studentenbalie
  Vanwege de nieuwe COVID-19 maatregelen is de studentenbalie tijdelijk gesloten. Locatie: Begane grond, hoofd gebouw (HG), naast de IT Service Desk en de International Office Desk.

  E-mail
  studentenbalie@vu.nl

  Telefoon
  0031 (0)20 5985020 - Maandag t/m vrijdag van 10.30 - 12.30u en 14.00 - 16.00u.

Let op: de VU is gesloten op nationale feestdagen en kent enkele collectieve sluitingsdagen. In april zijn we gesloten op de volgende dagen, houd rekening met een langere reactietijd als je ons mailt: 

 • Maandag 26 april (de dag voor Koningsdag)
 • Dinsdag 27 april (Koningsdag)

Veelgestelde vragen

 • Oriëntatie op een studie aan de VU

  Hoe kan ik mij oriënteren op een studie aan de VU?

  Voor studenten die nog niet precies weten welke studie het beste bij hen past, biedt de VU verschillende mogelijkheden aan om je (online) te oriënteren. Denk hierbij aan (online) open dagen, (online) proefstuderen, de studie inspirator en VU Studiekeuzecheck.

  Waar vind ik het aanbod aan studies van de VU?

  Je vindt het complete aanbod aan bachelorstudies  en masterstudies op onze website.

  Wat is proefstuderen en hoe kan ik hieraan deelnemen?

  Tijdens het proefstuderen ben je een dag(deel) te gast bij de opleiding van jouw keuze. Nadat je je een dag(deel) als student door de universiteit hebt bewogen, heb je een nóg concretere indruk van de opleiding, de docenten en de studenten. Vanwege het Coronavirus kan je je niet offline laten voorlichten op de VU, maar gelukkig zijn we online nog steeds bereikbaar. Meerdere opleidingen bieden online alternatieven, bijvoorbeeld webcolleges, skype-gesprekken en Q&A-sessies. Via het registratieformulier kun je je hiervoor aanmelden. Dit geldt ook voor proefstudeeractiviteiten die reeds zijn geannuleerd.

  Ik wil meer informatie over de inhoud / studieprogramma van een bachelor. Bij wie kan ik terecht?

  Heb je behoefte aan persoonlijk advies, neem dan gerust contact op met de VU studievoorlichtingsdienst. Je kunt hen bereiken per e-mail via contact@vu.nl of even bellen op 020 – 598 5000 (op werkdagen van 10:00 - 16:00 uur). Studenten die zich met een buitenlands diploma aanmelden kunnen terecht bij de International Student Advisor.

  Ik wil naar de online Bachelordag. Wat moet ik doen?

  De eerstvolgende bachelordag is op 5 & 6 november 2021. Meer informatie vind je op onze website.

 • Aanmelden voor een studie

  Vanaf wanneer kan ik mij aanmelden voor een studie voor het collegejaar 2021-2022?

  Dit kan vanaf 1 oktober 2020.

  Wat is de aanmelddeadline voor bachelors voor het collegejaar 2021-2022?

  • Tot en met 1 mei 2021 voor reguliere studenten;
  • Vóór 1 april 2021 voor internationale studenten die gebruik willen maken van diensten van het International Office (visum, accommodatie).

  Wat is de aanmelddeadline voor masters voor het collegejaar 2021-2022?

  • Tot en met 31 mei 2021 voor studenten met een niet-VU bacheloropleiding;
  • Tot en met 31 augustus 2021 voor studenten met een VU bacheloropleiding;
  • Vóór 1 April 2021 voor internationale studenten die gebruik willen maken van diensten van het International Office (visum, accommodatie).

  Wat is de aanmelddeadline voor selectie (numerus fixus) studies voor het collegejaar 2021-2022?

  De VU biedt vier studies aan waar een selectieproces voorafgaat. Dit betreft de bachelors Geneeskunde, Tandheelkunde, Criminologie en Psychologie. De aanmelddeadline voor deze studies is 15 januari 2021.

  Hoeveel selectiepogingen heb ik voor numerus fixus opleidingen bij de VU?

  Het aantal selectiepogingen per opleiding kan je vinden op de volgende pagina. 

  Ik weet nog niet zeker welke studie ik wil gaan doen. Kan ik me voor meerdere studies tegelijk aanmelden?

  Ja. Je kunt je voor maximaal 4 studies tegelijk aanmelden via Studielink. 

  Ik heb mijn studiekeuze gemaakt en wil mij aanmelden. Wat moet ik doen?

  Klik hier voor het stappenplan Aanmelden Bacheloropleiding en hier voor het stappenplan Aanmelden (pre)masteropleiding.

 • Toelating

  Waar vind ik de toelatingseisen voor mijn gekozen studie?

  De toelatingseisen vind je op de webpagina van de betreffende bachelor of (pre)master.  

  Waar kan ik terecht wanneer ik vragen heb met betrekking tot de toelatingseisen?

  Meld je je aan met een Nederlands diploma en heb je aanvullende vragen over de toelatingseisen van een bachelor? Neem dan contact op met de studentenbalie. 

  Meld je je aan met een Nederlands diploma en heb je aanvullende vragen over de toelatingseisen van een (pre)master? Neem dan contact op met de toelatingscommissie van de faculteit. De contactgegevens vind je op de (pre)masterpagina van de studie waarin je geïnteresseerd bent.

  Studenten die zich aanmelden met een buitenlands diploma kunnen terecht bij de International Student Advisor(s) van hun beoogde opleiding.

  Voor wanneer moet ik aan de toelatingseisen voldoen?

  Check hiervoor vooral de betreffende webpagina van de studie die je wilt gaan doen. Voor de meeste studies geldt dat je uiterlijk op 31 augustus 2021 moet voldoen aan alle toelatingseisen om te kunnen starten met de studie per 1 september 2021.

  Voor numerus fixus (selectie) studies geldt dat je op uiterlijk 15 juli 2021 aan alle toelatingseisen moet voldoen. In bijzondere gevallen of indien met een goede reden (bijvoorbeeld vwo-staatsexamen kandidaten) kan de kandidaat een verzoek van uitstel indienen. Het verzoek mag niet later dan 15 augustus zijn. Raadpleeg de Regeling aanmelding en inschrijving voor meer informatie. 

  In mijn VUweb ‘aanmelding’ portaal zie ik staan dat mijn vooropleiding nog moet worden geverifieerd. Wat moet ik doen?

  Wanneer je een Nederlandse vooropleiding hebt afgerond (vwo, hbo-p, hbo, wo) wordt je vooropleiding automatisch geverifieerd. Hierbij geldt wel de voorwaarde dat de onderwijsinstelling waar je je vooropleiding hebt behaald dit heeft geregistreerd bij DUO en te bekijken is in de Diplomaregister. Alleen dan kunnen wij je vooropleiding verifiëren.  

  Wanneer je een buitenlandse vooropleiding hebt afgerond moet de VU je diploma handmatig verifiëren. Je dient een gewaarmerkte kopie van het originele document aan te leveren zodat wij deze kunnen verifiëren. Meer informatie over diplomaverificatie.

  Wat is een deficiëntie en hoe werk ik die weg?

  Een deficiëntie is een aanvullende toelatingseis waaraan je moet voldoen om te kunnen starten met een studie. Het gaat hier om het behalen van een deelcertificaat van een bepaald vak op vwo-6 niveau. Op de webpagina over deficiënties vind je een overzicht van instanties waarvan de VU de behaalde toetsen accepteert.

  Wat is het maximaal aantal deelnamepogingen bij een numerus fixus-studie? 

  StudieAantal pogingen
  Psychologie3x
  Criminologie3x
  Geneeskunde2x
  Tandheelkunde (ACTA)1x via VU en 1x via UvA

  Let op: bovengenoemde pogingen zijn universiteit-overstijgend, wat betekent dat als je elders een deelnamepoging hebt gebruikt, dit af gaat van het aantal pogingen dat je nog aan te VU ''tegoed'' hebt. 

  Voorbeeld: Een student heeft 2 keer deelgenomen aan de numerus fixus-procedure van de bachelor Psychologie aan de UvA, kan deze student nog 1 keer deelnemen aan de numerus fixus-procedure op de VU. 

  Meer informatie over numerus fixus-studies kun je hier vinden.

 • Inschrijving

  Wanneer krijg ik mijn Bewijs van Inschrijving?

  Zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan ontvang je per e-mail een inschrijfbevestiging. Vervolgens kun je via deze link zelf een Bewijs van Inschrijving (BvI) downloaden.

  Ik heb alle stappen van het VUweb ‘aanmelding’ portaal doorlopen maar ik ben nog niet ingeschreven. Waar ligt dit aan?

  Check eerst of je echt alle stappen volledig hebt doorlopen en alle documenten hebt aangeleverd. Regelmatig staat het kopje ‘vooropleiding controleren’ nog niet op groen, terwijl je wel alle documenten hebt aangeleverd. Dit komt omdat de VU een bepaalde verwerkingstijd hanteert voor het controleren van documenten en vooropleidingen. Vanaf het moment dat jij alle stappen van het ‘aanmelding’ portaal hebt doorlopen hanteert de VU een verwerkingstijd van 4 tot 6 weken. Je kunt in dat geval dus gewoon afwachten, je ontvangt vanzelf bericht.

  Ik ben ingeschreven, maar ik kan mij nog niet intekenen voor de vakken?

  Er zit ongeveer 24 uur tussen het moment dat je een inschrijfbevestiging ontvangt en het moment dat je je kunt intekenen voor de vakken in VUweb. Zodra je een inschrijfbevestiging hebt ontvangen kan je dus gewoon rustig afwachten en dan zal je zien dat de volgende dag de intekenmodule zichtbaar is op VUweb.

  Wanneer krijg ik mijn collegekaart?

  Nadat je bent ingeschreven moet je ervoor zorgen dat je een pasfoto hebt geüpload in VUweb. Let op dat je pasfoto aan de juiste eisen voldoet.

  Wanneer je in Studielink een Nederlands correspondentieadres hebt ingesteld, ontvang je de collegekaart per post. Afhankelijk van wanneer je inschrijving compleet is, ontvang je de collegekaart uiterlijk in september. 

 • Collegegeld

  Wat is de hoogte van het collegegeld?

  • De collegegeldtarieven voor het volgen van VU-bachelors vind je hier
  • De collegegeldtarieven voor het volgen van VU-masters vind je hier

  Op welke manieren kan ik collegegeld betalen?

  Je kunt het collegegeld op vier verschillende manieren betalen. Een overzicht van de betaalwijzen vind je hier.

  Ik wil mijn betalingsgegevens wijzigen.

  Vul dit Machtigingsformulier in en verstuur het getekende document per e-mail naar studentenbalie@vu.nl.

  Ik heb een Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) nodig voor een aanmelding op een andere onderwijsinstelling, wat is dat? 

  Een BBC is een document waarmee je kunt aantonen dat je collegegeld hebt betaald aan een Nederlandse hoger onderwijsinstelling. Dit document kun je als VU student opvragen via VUweb. De VU zal dit document vervolgens direct digitaal versturen naar de instelling waar jij een bijvak- of tweede inschrijving wilt hebben. Onderaan deze pagina, onder het kopje handige links en documenten kun je lezen hoe je een BBC kunt opvragen. 

 • Afstuderen

  Mijn laatste resultaat is geüpload in VUweb. Wat is nu de afstudeerprocedure?

  Binnen twee weken nadat het laatste resultaat is geregistreerd in VUweb zal de faculteit je een e-mail versturen waarin zij jou vragen of je wilt afstuderen of dat je dit wilt uitstellen. Nadat je akkoord hebt gegeven zal het afstuderen worden verwerkt. Zodra dit is gebeurd ontvang je een e-mail met daarin de bevestiging van het afstuderen en je afstudeerdatum. Vanaf dat moment kun je een digitaal extract van je diploma downloaden uit het DUO Diplomaregister en je uitschrijven in Studielink. Dit hele proces kan tot maximaal 6 weken duren.

  Ik ben afgestudeerd. Kan ik teveel betaald collegegeld terug krijgen?

  Uiteindelijk is de afstudeerdatum leidend in het bepalen tot wanneer je collegegeld moet betalen. Je betaalt het collegegeld altijd tot en met de maand waarin je afstudeerdatum valt. Als je in Studielink een uitschrijfverzoek doet met als reden 'afstuderen', verwerken wij je uitschrijfverzoek per de afstudeerdatum en zal eventueel teveel betaald collegegeld binnen drie weken worden gerestitueerd. Als je afstudeerdatum tussen 1 juni en 31 augustus valt, vindt er geen restitutie plaats en betaal je het volledige collegegeld voor dat betreffende academische jaar.

 • Handige links en documenten voor zittende studenten

  Ik heb een vraag over het intekenen voor vakken/tentamens.
  Alles over intekenen vind je hier.

  Ik wil een officiële cijferlijst opvragen.
  Je kunt via dit formulier een officiële cijferlijst opvragen.

  Digitaal uittreksel van je diploma downloaden.
  Je kunt via het diplomaregister van DUO een digitaal uittreksel van je diploma downloaden zodra je afstudeerdatum is doorgegeven aan DUO. Dit document heeft dezelfde waarde als een gewaarmerkte kopie van je diploma. Een digitaal uittreksel uit het diplomaregister is gratis en direct te downloaden. Indien je geen toegang hebt tot het Diplomaregister van DUO, kun je met het onderstaande formulier een afstudeerverklaring aanvragen.  

  Ik wil een Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) aanvragen.
  Je hebt je ingeschreven voor een opleiding aan de VU en daar het collegegeld betaald. Daarnaast wil je je ook inschrijven bij een andere onderwijsinstelling. Bij de tweede onderwijsstelling gebruik je dan een Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) om te betalen. Via dit formulier dien je een verzoek in om het document vanuit de VU direct door te laten sturen naar de gekozen onderwijsinstelling.

  Ik wil een bewijs van inschrijving downloaden.
  Zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan ontvang je per e-mail een inschrijfbevestiging. Vervolgens kun je in VUweb via deze link zelf een bewijs van inschrijving downloaden.

  Vragenformulier
  Stel je vraag aan de Studentenbalie