Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.

Ontdek het verhaal achter het verhaal

Ontdek de kracht van verhalen op de maatschappij

Als je voor Literature and Society aan de VU kiest, ga je natuurlijk niet alleen boeken lezen. Je leert met een kritische blik lezen en hoe je verschillende theorieën uit het structuralisme, postmodernisme, feminisme en post kolonialisme toepast. Je gaat je ook verdiepen in de visuele vertalingen van boeken als film, televisie series, stripboeken en illustraties uit boeken. 19e -eeuwse romans bevatten vaak illustraties en de fans van de Game of Thrones televisieserie hebben waarschijnlijk ook de boeken gelezen. Ook hier geldt weer, het ene beïnvloedt het andere.  

Waarom worden sommige boeken gezien als literatuur en zijn anderen juist gemarginaliseerd? Een interessant vraagstuk als je dat vanuit sociaal maatschappelijk standpunt bekijkt. Tijdens de opleiding kijk je naar je eigen cultuur en ontrafel je hoe die in) direct invloed heeft op alles. Je leert hoe je op je eigen standpunten kunt reflecteren, discussieert over de cultuur waarin je bent opgegroeid en waarmee je je omringt en bekijkt waar je meningen vandaan komen en waar ze op gebaseerd zijn.

Tijdens de opleiding leer je hoe je op een academische en creatieve manier schrijft. Je leert je eigen stem te vinden, hoe je feedback over je werk ontvangt en geeft en leert tevens het proces van publiceren kennen.

De bacheloropleiding is Engelstalig en dat betekent dat je colleges volgt met zowel internationale als Nederlandse studenten. Het is een unieke studie die zich focust op literatuur en ook aandacht geeft aan taalkunde. Ben je een gepassioneerde lezer, kritische denker en wil je de invloed van een verhaal op de maatschappij begrijpen? Dan is de studie Literature and Society iets voor jou.

Studie in cijfers

Het eerste jaar

Je gaat aan de slag met verschillende leestechnieken, onderzoeksmethoden en leert op academisch niveau Engels schrijven. Je krijgt een overzicht van de belangrijkste literaire stromingen en duikt in het grote aanbod van klassieke literatuur, van Shakespeares ‘Romeo en Julia’ (ook de film) tot Fitzgeralds ‘The Great Gatsby’, en ontrafelt die tekst vanuit vijftien verschillende theoretische perspectieven. Je leest boeken van Amerikaanse en Britse schrijvers als Chaucer, Austen, Conrad en uit andere Engelstalige landen, bijvoorbeeld van de Nigeriaanse schrijver Chimaman Adichie.

Het tweede jaar

In dit jaar krijg je een historisch overzicht van de literatuur; van teksten uit de Renaissance tot het heden. Je kijkt naar de verschillende genres en landen van herkomst en onderzoekt waarom romans en gedichten een bepaalde status hebben en stripboeken en fan fiction (boeken die geschreven zijn door liefhebbers van een bestaand boek of film en die daar hun eigen verhaal van hebben gemaakt) niet. Je leert creatief schrijven, gaat aan de slag met verschillende schrijfstijlen en maakt kennis met het proces van redigeren en publiceren. Samen met je studiegenoten maak je een literair tijdschrift.

Vakken

Het complete vakkenoverzicht van dit jaar vind je in de Studiegids

Het derde jaar

In het derde jaar staat alles in het teken van jouw specialisatie. Je kunt vijf maanden in een Engelstalig land studeren, een minor kiezen van een andere bacheloropleiding of stagelopen bij een uitgeverij, boekhandel of andere literaire organisatie. In het tweede semester schrijf je je bachelor thesis over een onderwerp dat te maken heeft met een van de twee specialisaties: English Literature in a changing world of English literature in a visual culture.

Vakken

Het complete vakkenoverzicht van dit jaar vind je in de Studiegids

Verander je toekomst met de studie Literature and Society

Verander je toekomst met de studie Literature and Society

Na de bacheloropleiding kun je je specialiseren door een masteropleiding te volgen.

Als afgestudeerd literatuur expert kun je aan de slag als docent, redacteur, vertaler, uitgever, assistent-onderzoeker bij de overheid, non-profit organisaties, scholen, literaire evenementenbureaus of je wordt zelfstandig ondernemer. 

Ontdek je toekomstperspectief
Student op plein met op de achtergrond andere mensen