Word niet iets, maar íemand aan de VU

Hoe ziet de wereld er van vandaag en morgen uit? Met A Broader Mind dagen we je uit om met een bredere blik te kijken naar kennis, de maatschappij én naar jezelf.

Kennis wordt steeds toegankelijker, de maatschappij staat voor complexe uitdagingen en de rol en betekenis van de universiteit staat ter discussie. Hoe blijven we relevant in een wereld waarin wetenschap wordt afgedaan als ook maar ‘een mening’? Met het studieprogramma A Broader Mind spelen we vandaag in op de ontwikkelingen van morgen. Daarbij staat de bijzondere identiteit van de VU voorop: een diverse studentenpopulatie, maatschappelijk georiënteerd, sterk interdisciplinair onderzoek en een campus in het hart van de Zuidas.

We vinden het als VU belangrijk dat we studenten de mogelijkheid bieden om zich op academisch, persoonlijk en maatschappelijk vlak breder te ontwikkelen. We leren onze studenten om betekenisvol te kunnen zijn in de wereld. Aan de VU wordt je niet iets, maar íemand. Daarom ga je in het A Broader Mind-programma niet alleen nadenken over jezelf, maar ook over jouw rol in de samenleving en jouw relatie tot anderen. Meer dan ooit is het namelijk belangrijk dat je breder kijkt dan alleen jouw vakgebied. Zo ben je beter voorbereid op de uitdagingen van de toekomst.

Wat is A Broader Mind?

A Broader Mind gaat over de grenzen van je studie of vakgebied. Je werkt samen met studenten van andere opleidingen, waardoor je leert om thema’s vanuit verschillende disciplines te benaderen. In de A Broader Mind-cursus ga je aan de slag met 8 verschillende thema’s en ga je met je mede-studenten vanuit de hele VU aan de slag met actuele maatschappelijke thema’s. Online, offline, maar soms ook in de praktijk. Zo ontwikkel je jezelf op academisch, maatschappelijk en persoonlijk vlak. Én draag je bij aan een betere wereld.

A Broader Mind is nauw verbonden aan Community Service Learning (CSL) waarbij je als student leert om je academische kennis en opgedane vaardigheden beter in te zetten voor de maatschappij. Lees meer over Community Service Learning.

Waarom A Broader Mind-cursus volgen?

• Je gaat aan de slag met aansprekende thema’s. Multidisciplinaire thema’s die een belangrijke rol spelen in ons dagelijks leven en verder reiken dan je vakgebied. Je bekijkt ze vanuit persoonlijk, academisch en maatschappelijk oogpunt. Zo haal je het beste uit jezelf.
  • Je kiest uit twee tracks met vier maatschappelijke thema’s. In track A werk je aan The Human Body, Poverty, Rebellion & Success. In Track B komen The Digital World, Health & Happiness, Sustainability & Viewpoint & Worldview aan bod. Elk thema rond je in twee weken af.
  • Je wisselt online en offline activiteiten af. Bekijk online inspirerende filmpjes, artikelen en ga via een forum in gesprek met andere studenten. Doe vervolgens een challenge waarbij je ook de confrontatie met jezelf opzoekt. Je sluit af met een evenement.
  • Je werkt samen met studenten van andere opleidingen. Zo verbreed je je horizon door een maatschappelijk vraagstuk vanuit verschillende wetenschappelijke en persoonlijke inzichten te benaderen.
  • Je wordt je bewust van je eigen rol en gedrag. Bij maatschappelijke vraagstukken ben jij mede-oorzaak van het vraagstuk. Dus ben je ook een schakel in de oplossing. Zo kunnen we samen de wereld veranderen en verbeteren.
  • Je versterkt je cv en netwerk. Door je kwaliteiten verder te ontwikkelen en samen te werken met andere studenten versterk je automatisch je netwerk, cv en daarmee ook je toekomstperspectief.

Het programma is toegankelijk voor eerste-,  tweede- en derdejaars bachelorstudenten. De voertaal is in het Engels en wanneer je de cursus met goed gevolg doorloopt, ontvang je een certificaat.

Benieuwd geworden naar het programma? Stuur een mailtje voor al je vragen: