Hoe stap ik succesvol over van studie?

Ben je aan de verkeerde studie begonnen en denk je aan switchen? De VU begeleidt je graag bij de overstap naar een andere studie.

Kom je tot de conclusie dat je huidige studie toch niet bij je past? Dat kan de beste overkomen. Als je overweegt een andere studie te kiezen is het belangrijk deze overstap goed voor te bereiden. Bijvoorbeeld door goed na te denken over waarom je wilt switchen, in gesprek te gaan met je tutor, studieadviseur en met anderen die jou goed kennen. Houd de volgende vier tips in gedachten voor een succesvolle overstap.

#1 Maak een studiekeuze-actieplan

Met het VU studiekeuze-actieplan krijg je helder waarom je je huidige studie niet wilt voorzetten. Welke factoren zijn van invloed geweest op jouw besluit? Met het plan maak je ook een overzicht van je huidige kwaliteiten, wensen en interesses. Het is belangrijk rekening te houden met deze (aandachts)punten als je een nieuwe studie kiest.

Zet het studiekeuze-actieplan in de volgende zes stappen op:

 1. Krijg inzicht
  Maak de Inventarisatie waarom een andere studiekeuze
 2. Ontdek competenties en vaardigheden
  Ga na waar je goed in bent of stel wensen en interesses bij door zelfonderzoek te doen. Vraag ook anderen die jou goed kennen hoe ze hier tegenaan kijken.
 3. Herken je valkuilen
  Bij het kiezen van een nieuwe studie is het goed te beseffen wat jouw persoonlijke valkuilen zijn. Bekijk de meest voorkomende valkuilen. Hoe voorkom je dat deze jou (opnieuw) in de weg zitten?
 4. Definieer de ideale opleiding
  Onthoud dat de perfecte opleiding niet bestaat, wel helpt het om op papier te zetten waar een opleiding volgens jou aan moet voldoen
 5. Formuleer een opleidingen top drie
  Op basis van de belangrijkste eigenschappen die je in stap vier hebt vastgelegd maak je een top drie van opleidingen die jou aanspreken. Bekijk wat de VU biedt aan opleidingen en beoordeel welke goed aansluiten op jouw persoonlijke voorkeuren.
 6. Maak een actieplan
  Breng tot slot je acties in kaart met een actieplan. Welke informatie heb je nog nodig, met wie zou je nog willen praten en welke acties moet je daarvoor ondernemen?

# 2 Geef je op voor een VU proefstudeerdag(deel)

Een van de acties uit jouw studiekeuze-actieplan kan bijvoorbeeld ‘Deelnemen aan een proefstudeerdag’ zijn. Tijdens het proefstuderen aan de VU ben je een dag(deel) te gast bij de opleiding van jouw keuze. Dit geeft je niet alleen een nóg concretere indruk van de opleiding, maar vormt ook een duidelijker beeld van docenten en studenten. Als je twijfelt tussen twee opleidingen dan zou je bij beide opleidingen kunnen proefstuderen.

#3 Neem deel aan VU Matching

VU Matching is een studiekeuzecheck (inclusief persoonlijk advies), waar je recht op hebt als je je op tijd aanmeldt. Bij de meeste opleidingen is dit onderdeel zelfs verplicht. Voor de VU is het belangrijk om te weten dat jij goed bij een studie past. Andersom geeft de check jou net dat steuntje in de rug bij het maken van een definitieve studiekeuze.

#4 Regel in- en uitschrijving via Studielink

Weet je na zorgvuldige voorbereiding voor welke studie je gaat? Regel vóór 1 september je in- en uitschrijving via Studielink en bekijk het stappenplan voor meer informatie over aanmelden en inschrijven.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op

Heb je vragen over aanmelding, inschrijving of toelatingseisen?