Hoe meld ik mij aan voor een opleiding met VU Matching?

Je kunt je vanaf begin oktober aanmelden voor een opleiding met VU Matching voor collegejaar 2020-2021. Meld je aan vóór 1 mei en volg hiervoor het stappenplan.

Een aanmelding verplicht je tot niets en kan nog tot 31 augustus kosteloos geannuleerd worden. Meld je dus sowieso op tijd aan, óók als je bijvoorbeeld nog niet zeker weet of je je vwo-diploma of hbo-propedeuse gehaald hebt.

Als je je voor een opleiding in Studielink aanmeldt, ben je nog niet ingeschreven. Hiervoor moet je alle vereiste documenten hebben ingeleverd, door de VU zijn toegelaten tot de opleiding en de betaling van het collegegeld uiterlijk 31 augustus hebben geregeld.

Stappenplan aanmelden

Bekijk eerst welke eisen er worden gesteld aan jouw vooropleiding. Per bacheloropleiding kunnen er nadere eisen gesteld worden, deze vind je op de pagina van je opleiding. Als je hier niet aan voldoet, moet je deficiënties wegwerken. Dit kan door het behalen van de juiste toetsen.

Stap 1: meld je aan in Studielink voor de opleiding
Je logt in met je DigiD. De aanmelddeadline is 1 mei. Heb je geen EU-nationaliteit en dus een visum nodig om te kunnen studeren in Nederland? Dan is de aanmelddeadline 1 april.

Stap 2: rond je aanmelding af in VUnet
Rond je aanmelding af door de vragen te beantwoorden via ‘Aanmelding afronden’ op de homepage in VUnet, de matchingsvragenlijst in te vullen en de eventueel gevraagde documenten te uploaden. De matchingsvragenlijst vind je in VUnet onder het kopje Matching.

Stap 3: lever vereiste documenten in (deadline 31 augustus)
Je ontvangt van de VU bericht of je een bewijs van je behaalde vooropleiding moet inleveren.

De volgende documenten worden geaccepteerd:

• Digitaal uittreksel diplomaregister. Download het uittreksel van www.mijndiplomas.nl en lever deze digitaal in via studentenbalie@vu.nl. Je kunt geen uitgeprinte versie van het uittreksel inleveren, omdat deze niet geldig is.
  • Originele gewaarmerkte kopie diploma. Lever het document in via de post (Studie-en Studentenadministratie, de Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam) of  bij de Studentenbalie (Hoofdgebouw, begane grond). Bij de Studentenbalie kun je je diploma laten waarmerken. Neem daarvoor je originele diploma en een kopie mee.
  • Afstudeerverklaring. Vraag deze aan bij je huidige opleiding. Op de verklaring moet de opleiding en de examendatum vermeld staan en de verklaring moet ondertekend zijn door de Examencommissie. Lever het origineel in via de post (Studie-en Studentenadministratie, de Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam) of  bij de Studentenbalie (Hoofdgebouw, begane grond).

Stap 4: doe mee met de matchingsactiviteit
De meeste opleidingen houden deze kort na het vwo-eindexamen en vóór de uitslag ervan. Soms worden matchingsactiviteiten op een ander moment georganiseerd. Op de pagina van je opleiding vind je meer informatie.

Stap 5: betaal het collegegeld uiterlijk 31 augustus
Zorg dat je het collegegeld betaalt of de digitale machtiging afgeeft voor de deadline. Anders word je niet ingeschreven en start je niet in september 2020 met de opleiding. Betalen kan vanaf mei.

Kies je in Studielink voor een digitale machtiging? Dan moet je die nog bevestigen wanneer de actie in je to-do-lijst verschijnt. Dit duurt maximaal 24 uur. De bevestiging is de daadwerkelijke betaling, dus vergeet deze stap niet. Afschrijving van de (eerste) termijn gebeurt eind september.

Stap 6: check of je ingeschreven bent
Pas als je van Studielink bericht krijgt dat je ingeschreven staat is je inschrijving klaar. Tot die tijd ben je dus nog niet ingeschreven.  Twee tot vier weken na het inschrijvingsbericht van Studielink ontvang je een officieel Bewijs van Inschrijving op je correspondentieadres. Je ontvangt ook binnen 4 weken je collegekaart, mits je een pasfoto hebt geüpload in VUnet. Het in bezit hebben van deze twee documenten is geen vereiste om colleges te kunnen volgen. Dat kan pas als de status in Studielink ‘ingeschreven’ is.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op

Heb je vragen over aanmelding, inschrijving of toelatingseisen?