Onderzoek Social and Cultural Anthropology

Het onderzoek van alle medewerkers is verbonden met het onderzoeksprogramma van de afdeling "Mobilities, Belonging and Beliefs: Confronting Global Inequalities and Insecurities" (MOBB). Het onderzoek van de afdeling volgt het Protocol Integer Onderzoek.

De afdeling heeft de ambitie om de relatie tussen de discipline en de wereld buiten de universiteit te versterken. Antropologie is het vak van het engagement. Stafleden worden geregeld uitgenodigd om hun expertise te delen in radioprogramma’s, kranten en tijdschriften. Ze zijn maatschappelijk betrokken en zetten zich in voor een variëteit aan sociale initiatieven in binnen- en buitenland. Verder heeft de afdeling een eigen blog en podcast: Standplaats Wereld, waar informatieve, prikkelende en verrassende reflecties op de actualiteit in Nederland en de wereld vanuit antropologisch perspectief worden gedeeld.

Keer terug naar de Sociale en Culturele Antropologie homepagina.

PRO­MO­VEN­DI VAN DE AF­DE­LING SO­CI­A­LE EN CUL­TU­RE­LE AN­TRO­PO­LO­GIE

De afdeling Sociale en Culturele Antropologie is trots op haar vele promovendi. Je vindt een overzicht van al onze medewerkers hier

Ons onderzoek

• Onderzoeksprogramma's

De afdeling Sociale en Culturele Antropologie kent verschillende door derden gefinancierde onderzoeksprogramma's waarvan sommige samen met onderzoekers van andere afdelingen of universiteiten worden uitgevoerd. Daarnaast werken stafmedewerkers en promovendi natuurlijk aan hun eigen onderzoeksprojecten, soms met collega’s van buiten de afdeling, buiten de faculteit of universiteit en vaak ook van buiten Nederland. Zie voor deze projecten de pagina’s van de betreffende stafleden.

infra-demos: an anthropology for the infrastructures of a post-capitalist future (funded by NWO)

• Publicaties

Publicaties (METIS VU)

• Netwerken

Onze afdeling organiseert seminars en conferenties in het kader van verschillende (interdisicipinaire) netwerken.

1. Het Anthropology of Youth and Children Netwerk verenigt academici en professionals die zich bezighouden met onderzoek naar en werken met kinderen en jeugdigen. Sinds maart 2012 is dit verband een officieel netwerk van de European Association of Social Anthropologists (EASA). Het netwerk organiseert maandelijkse seminars waarin theorie, methoden en onderzoeksethiek gericht op kinderen en jeugd centraal staat. Daarnaast fungeert het netwerk als een platform voor (interdisciplinair) academisch onderzoek en versterkt het de dialoog met mensen uit de praktijk door gezamenlijke onderzoeksprojecten, publicaties en conferenties.
    2. The Mining Research Network (MRN) is een netwerk gericht op discussie en uitwisseling tussen onderzoekers, NGOs en andere instellingen, die zich bezighouden met wereldwijd onderzoek naar ontwikkelingen op het gebied van mijnbouw en de sociale, politieke, culturele, milieu- en economische implicaties die daarmee samenhangen. The MRN is een initiatief van Marjo de Theije (Vrije Universiteit Amsterdam), Sabine Luning (Leiden University) en Barbara Hogenboom (CEDLA).