Actiegericht je weg vinden in een kluwen van actoren en netwerken

Binnen wijken spelen problemen op het snijvlak van openbare orde, zorg en sociale samenhang. Denk aan personen met verward gedrag, daklozen, verslaafden, conflicten tussen buren en problematische jongeren. De politie, gemeente en het zorgdomein hebben hierin een belangrijke taak en werken daarbij samen met vele publieke en private partijen.

Bouwen aan veilige, sociale en veerkrachtige wijken lukt niet zonder goede netwerken op lokaal niveau. Bij veiligheid gaat het niet alleen om het tegengaan van criminaliteit en het bestrijden van wanorde. Veiligheid ontstaat ook door het werken aan vertrouwen, sociale samenhang en herstel bij het oplossen van conflicten. Daarom wordt aandacht besteed aan sociale veiligheid in de vorm van zorgzaamheid, verbondenheid en saamhorigheid.

Waarom deze opleiding?
Je bent een ervaren professional bij politie, gemeente, hulpverlening of maatschappelijke organisatie en betrokken bij de aanpak van lokale problemen. Je weet dat samenwerking tussen professionals en met burgers nodig is. Maar soms zijn er situaties dat je even niet meer weet hoe je verder komt. Daarom gaan we tijdens de opleiding aan de slag met informele team play met als doel om de samenwerking op constructieve manier te verbeteren. Maar alleen door dit steeds in de praktijk uit te proberen en daarop te reflecteren kun je dit concept uitwerken en toepassen in jouw eigen werksituatie. Deze opleiding combineert deze twee: een platform voor ervaringsuitwisseling rond eigen acties én inzichten uit wetenschappelijk onderzoek.

Voor wie is deze opleiding?
De opleiding is bedoeld voor beleidsmedewerkers, managers, projectleiders en uitvoerders die werkzaam zijn binnen gemeenten, politie en OM, het zorgdomein, maatschappelijke organisaties, het Leger des Heils, veiligheidshuizen, GGD, GGZ, zorg- en hulpverlening, geestelijke verzorging, maatschappelijke ondersteuning, woningbouwverenigingen, wijkteams en conflictbemiddeling die willen bijdragen aan veilige en sociale wijken. Je bent een professional met een academische of HBO+ opleiding of met een academisch werk- en denkniveau en met een aantal jaren relevante werkervaring. In jouw werk zit de opdracht tot het verbeteren van de veiligheid en leefbaarheid in wijken en buurten.

Eigen praktijkopdracht met actiegericht onderzoek
Gedurende de hele opleiding werkt iedere deelnemer aan de eigen praktijkopdracht door actiegericht onderzoek: je onderkent andere mogelijkheden en probeert deze uit in je werk. De ervaring die je daarmee opdoet bespreek je op de eerstvolgende cursusdag. Zo verdiept ieder zijn eigen ervaring en voegt tegelijk ervaring toe aan het collectief. Deze methode van action learning vullen we aan met reflecties op de praktijk. Dit houdt in dat we door gezamenlijk kennis ontwikkelen over wat werkt en wat niet werkt en deze kennis overdraagbaar maken naar anderen.

Meer informatie over deze opleiding
Resultaat
Data, kosten en contact

Contact en meer informatie

Praktische vragen

Neem contact op met Bureaumanager Brigitte Schouten via VU.sog@vu.nl. Of bel ons op: 020-5987497 (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00).

Deze opleiding incompany volgen?

Deze opleiding kan ook op locatie verzorgd worden en/of toegespitst worden op jouw wensen. Heb je hier interesse in, neem dan contact op met Eveline de Bruin, e.de.bruin@vu.nl, 020-5982252.

Volg de VU School of Governance op social media