Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.

De schakel tussen zakelijk en privé

De éénjarige master Notarieel recht is een intensieve opleiding die studenten inzicht verschaft in de samenhang tussen het civiel en het fiscaal recht én een solide wetenschappelijke basis geeft.

Notarieel recht gaat over mensen die belangrijke vermogensrechtelijke rechtshandelingen aangaan. Daarbij ligt de nadruk op de vastgoedpraktijk, de ondernemingsrechtpraktijk en de familievermogensrechtpraktijk. Deze drie rechtsgebieden worden bekeken vanuit vermogensrechtelijk, fiscaal en internationaal perspectief. Je wordt opgeleid tot een uitmuntende jurist die zowel in het heden als in de toekomst actief een bijdrage kan leveren aan het oplossen van actuele maatschappelijke kwesties. Denk bijvoorbeeld aan de zetelverplaatsing van Engelse multinationals na de Brexit, de goederenrechtelijke inrichting van een nieuw deel van het Rotterdamse havengebied en het opstellen van een fiscaal aantrekkelijk testament voor het hoofd van een samengesteld gezin.

Ontdek jouw studie Notarieel Recht

Ontdek jouw studie Notarieel Recht

In de master worden de leerstukken uit verschillende vakgebieden met elkaar en met de praktijk gecombineerd zodat jij na het behalen van het masterdiploma startklaar bent voor een carrière en verdere opleidingen in het notariaat en in de zakelijk-juridische dienstverlening. Het onderwijs is bovendien kleinschalig en persoonlijk. Studenten mogen stage lopen bij een voor de studie relevante organisatie om hun toekomstige werkveld te verkennen.

Ontdek de studie-inhoud

Verander je wereld, studeer Notarieel Recht

 • De markt staat te springen om VU-studenten

  Na de opening van het jubileumsymposium kwam VU-alumna en notaris Manon Cremers aan het woord. Cremers sprak de aanwezigen bemoedigend toe, want er is volgens haar een groot tekort aan startende (kandidaat-)notarissen. Cremers pleit daarom voor een eenvoudigere instroom van nieuwe medewerkers in het notariaat en een nieuwe visie op het notariële vak.

  “Ik wil later notaris worden en een pijp roken”

  De notaris uit de verhalen van Jip en Janneke (“Ik wil later notaris worden en een pijp roken”) bestaat al lang niet meer: notarissen worden op steeds jongere leeftijd benoemd en het beroep is dynamisch. De notaris van de toekomst is volgens Cremers de ‘hybride notaris’: het beschikken over grondige juridische kennis is niet langer voldoende, want de veranderende samenleving vraagt van het notariaat bijvoorbeeld ook ICT-kennis.

  De toekomst van de opleiding notarieel recht

  Notarieel Recht aan de VU studeren, waarom eigenlijk? De opleiding – die al bestaat sinds 1959 – bloeit als nooit tevoren: zo worden de VU-bachelor en VU-master Notarieel Recht al een aantal jaar beoordeeld als beste van Nederland in de Nationale Studenten Enquête (NSE) en in de Keuzegids Hoger Onderwijs. Maar er zijn zoveel meer redenen…