Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Niet het schilderij, maar de lijst!

Stijlgeschiedenis van de schilderijlijst

Niet het schilderij, maar de lijst staat centraal in deze vier colleges over stijlgeschiedenis van lijsten. Als raam op de wereld beïnvloedt elke schilderijlijst onze perceptie en vertelt een kunsthistorisch verhaal.

Vakgebied/thema: Kunstgeschiedenis en architectuur
Cursus: Kunstgeschiedenis 
Docent: Hubert Baija (MFA)

De vormkracht en afwerking van schilderijlijsten bevatten boeiende verhalen. Bij grote kunstenaars zoals Van Eyck, Dürer, Rembrandt en Whistler was de lijst bedoeld als eenheid met het schilderij. De omkadering stuurt immers onze percepties en maakt - of breekt - de beleving van de bijbehorende voorstelling. Zo zijn er sobere, strakke kaders en juist uitbundig geornamenteerde omlijstingen. Schilderijlijsten laten zich bovendien lezen als exponenten van architectuurhistorische stijlperioden.

Laat u meevoeren door het fascinerende panorama van de lijst, van het oude Egypte tot in de moderne tijd, met het concept ‘oorspronkelijke inlijsting’ als rode draad. Naast sensuele Hollandse kwablijsten en serieuze ebbenhouten profielen, maakt u kennis met internationale stijlen. Ambachtelijke Gotische- en Renaissancelijsten, gedurfde Italiaanse Baroklijsten en verfijnde Franse Lodewijkstijlen passeren de revue, maar ook mechanisch geproduceerde lijsten uit de negentiende en twintigste eeuw. Maak kennis met stijlperioden, panelen en doeken in historische interieurs, de smaak van verzamelaars, veranderende museumopvattingen en de materialiteit van schilderijlijsten.

Meer over deze cursus
Inhoud
Data, kosten en inschrijven

Alle cursussen Kunst en Architectuur 

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.

Direct naar
Het complete programma-aanbod
Zoom for Education Veelgestelde vragen
MijnHOVO Direct inloggen
Gids en/of nieuwsbrief aanvragen

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 9.30 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 14.30 uur.