Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Leer hoe het recht in de praktijk werkt

Ontdek wat achter de regels schuilgaat

Achter alle dagelijkse zaken gaat recht schuil. Mag je bijvoorbeeld zomaar demonstreren? En mag de gemeente een demonstratie verbieden? Of is dat inbreuk op het recht van vrijheid van meningsuiting? 

In een wereld vol maatschappelijke problemen weet jij precies welke regels van toepassing zijn, wat die regels betekenen en hoe je die regels toepast op ieder specifiek geval. De uitkomsten van dat denkproces kun je vervolgens schriftelijk en mondeling presenteren. Zo draag je bij aan de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. 

De bachelor Rechtsgeleerdheid aan de VU Amsterdam is kleinschalig en dat verhoogt de kwaliteit van de opleiding. Je volgt onderwijs in kleine groepen, waardoor de begeleiding persoonlijk en individueel is. De afstand tussen docent en student is klein en je hebt veel contact met je medestudenten. 

Aan de VU studeer je ‘Law in Action’. Je brengt het recht in actie en onderzoekt de impact op de samenleving. Wat 's ochtends in het nieuws was, wordt 's middags tijdens college besproken. De docenten zijn gerenommeerd en de meesten staan ook met een been in de rechtspraktijk, bijvoorbeeld als advocaat of rechter. 

De startdatum van deze opleiding is 1 september.

Studie in cijfers

Het eerste jaar

In het eerste jaar maak je kennis met de verschillende rechtsgebieden, zoals privaatrecht, bestuursrecht en strafrecht en word je getraind in het beantwoorden van juridische vragen. Ook leer je juridische vaardigheden aan, zoals het opzoeken en selecteren van juridische literatuur, het lezen van rechterlijke uitspraken en argumenteren.

Het tweede jaar

In het tweede jaar ga je de diepte in en borduur je voort op basisvakken uit het eerste jaar. Je krijgt er Burgerlijk procesrecht en Sociaal recht bij. Tijdens verschillende vakken verbeter je je vaardigheden. Je schrijft een onderzoeksopzet en een commentaar op een rechterlijke uitspraak.

Vakken

Het complete vakkenoverzicht van dit jaar vind je in de Studiegids

Het derde jaar

Het eerste semester bepaal je zelf hoe jouw studie eruitziet. Je doet een stage, je volgt een van de zeven juridische minoren aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid of kiest voor een minor aan een andere faculteit of universiteit. Dat kan ook in het buitenland zijn. In de tweede helft van het jaar scherp je je juridische vaardigheden verder aan, onder andere met het vak Pleitoefening, waarbij je een zaak als advocaat naspeelt. Je sluit dit jaar af met het schrijven een bachelorscriptie.

Vakken

Het complete vakkenoverzicht van dit jaar vind je in de Studiegids

Verander je toekomst met de studie Rechtsgeleerdheid

Verander je toekomst met de studie Rechtsgeleerdheid

Na de bacheloropleiding kun je je specialiseren door een masteropleiding te volgen. Als afgestudeerd jurist kun je alle kanten op. Je kunt kiezen voor traditionele beroepen als advocaat, officier van justitie of rechter. Ook kun je aan de slag als jurist bij een multinational, de overheid, de bankenwereld of een internationale hulporganisatie. 

Ontdek je toekomstperspectief
Studente voor kantoorpanden op Zuidas