Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.

Leer hoe het recht in de praktijk werkt

Rechtsgeleerdheid

Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.
Meld je aan

Hoe kan Holleeder aansprakelijk worden gesteld voor dingen die anderen in zijn opdracht hebben gedaan? Werkt een verbod op motorclubs wel?

Tijdens de bachelor Rechtsgeleerdheid aan de Vrije Universiteit leer je op alle manieren denken over het recht en de daarmee samenhangende maatschappelijke problemen. 

NB. Heb je (bijna) een HBO-propedeuse en wil je instromen in deze bachelor? Dat kan onder bepaalde voorwaarden.

Ontdek jouw studie Rechtsgeleerdheid

Ontdek jouw studie Rechtsgeleerdheid

Tijdens de studie krijg je inzicht in de wisselwerking tussen het recht en de maatschappij, bestudeer je (internationale) klimaatregels en de gevolgen voor arme landen of onze economie. Samen met studiegenoten denk je na over het recht en breng je het in actie door na een zitting met de rechter te spreken. Of je treedt zelf op in een oefenrechtbank en gaat op excursie naar de Tweede Kamer. 

Ontdek de studie-inhoud
Groepje studenten op bankje op de campus

Verander je wereld, studeer Rechtsgeleerdheid

 • De Nederlandse autoriteiten zetten een voorlopige hechtenis steeds vaker vanzelfsprekend in als maatregel. Als dat onterecht gebeurt is dat problematisch, vindt Professor mr. Lonneke Stevens. Leer van haar waarom hier voorzichtig mee moet worden omgegaan.

  Bekijk de video

  Mogen Nederlandse autoriteiten iemand zomaar oppakken?

 • Wat mag je volgens de wet doen om achter de waarheid te komen en wat gebeurt er in de praktijk? Wat doet een rechter als getuigen elkaar tegen spreken? Professor mr. Lonneke Stevens, vertelt hoe een rechter bepaalt wat de waarheid is.

  Bekijk de video

  Hoe bepaalt een rechter wat waarheid is?

 • In het project PleitVRij ontmoeten rechtenstudenten van de VU en de Rijksuniversiteit Groningen elkaar met VR-brillen in een virtuele rechtszaal. Net als in een echte rechtszaal zijn een rechter, advocaat en publiek aanwezig.

  Lees het artikel

  Pleiten in een virtuele rechtszaal

 • Er wordt een misdaad gepleegd. Er zijn getuigen, maar zij hebben een joint gerookt. Wat zijn hun verklaringen dan waard? VU-rechtspsycholoog Annelies Vredeveldt ontdekte dat hun herinnering net zo accuraat is als die van nuchtere getuigen.

  Lees het artikel

  Maakt een joint een getuige minder betrouwbaar?

 • Organisator en docent Criminologie Elanie Rodermond toont met haar onderzoek waarom mensen- en dan met name vrouwen- stoppen met criminaliteit en uiteindelijk tóch kiezen voor het juiste pad.

  Lees het artikel

  “Eens een dief, is echt niet altijd een dief”

 • Ook het Nederlandse rechtssysteem kent rechterlijke dwalingen. Dit zijn veroordelingen waarvan achteraf duidelijk wordt dat ze onterecht zijn. Met het project Gerede Twijfel nemen VU studenten en docenten zaken zoals 'De zes van Breda- over een moord in een Chinees restaurant-  samen onder de loep.

  Lees het artikel

  Werken aan echte rechtszaken tijdens je opleiding