Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.

Van molecuul tot maatschappij

Gezondheid en Leven

Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.
Meld je aan

Hoe kan de screening voor kanker verbeterd worden? Wat is de werking van vaccins? Wat is het effect van alcohol drinken door een zwangere vrouw op de ontwikkeling van haar ongeboren kind?

Tijdens de bachelor Gezondheid en Leven leer je om te kijken naar alle aspecten van leven, gezondheid en ziekte. Van molecuul tot maatschappij.

Ontdek jouw studie Gezondheid en Leven

Ontdek jouw studie Gezondheid en Leven

Tijdens de bachelor Gezondheid en Leven aan de Vrije Universiteit Amsterdam bestudeer je thema's als (internationale) volksgezondheid, celbiologie, ontwikkelingsbiologie, neurobiologie, immunologie en gezondheidszorg. 

Samen met studiegenoten ga je aan de slag met zowel lokale, nationale als wereldwijde vraagstukken op het gebied van gezondheidszorg.

Ontdek de studie-inhoud
Laborante laat twee petrischaaltjes zien met verschillende bacteriekweken

Verander je wereld, studeer Gezondheid en Leven

 • Je komt het tegen in regenjassen en in pannen met een anti-aanbaklaag: PFAS. Deze chemische stof kan schadelijk zijn voor de gezondheid en komt via de zwangere vrouw bij zuigelingen terecht. NPO Radio 1 spreekt hierover met VU-hoogleraar toxicologie Majorie van Duursen. 

  "Een hoog PFAS-gehalte heeft een heel duidelijk effect op vaccinaties. De chemische stof tast het immuunsysteem aan waardoor het afweersysteem minder goed reageert, de vaccinaties minder goed werken en de zuigelingen vatbaarder zijn voor ziektes", aldus Van Duursen. 

  Bekijk het interview

  Chemische stof PFAS tast immuunsysteem zuigelingen aan

 • De hersenen van spechten vertonen ophopingen van het Tau-eiwit, wijst onderzoek uit. Bij mensen duidt dit op hersenbeschadiging. Bij spechten ook? KIJK Magazine spreekt hierover met VU-neurobioloog Wiep Scheper. 

  Lees dit interview

  Krijgen spechten hersenschade door hun gepik op bomen?