Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.

Ontwerp en test nieuwe geneesmiddelen

Farmaceutische Wetenschappen

Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.
Meld je aan

Hoe kun je via geneesmiddelen invloed uitoefenen op ziekteprocessen? Wat gaat er precies mis in de cel bij een ziekte? Hoe test je de effectiviteit, afbraak en bijwerkingen van medicijnen? 

Tijdens de bachelor Farmaceutische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam, leer je vanuit moleculair en scheikundig perspectief geneesmiddelen te ontwikkelen. Belangrijk werk dat hard nodig is, zeker als je de ambitie hebt Alzheimer, ALS of kanker te behandelen. 

Ontdek jouw studie Farmaceutische Wetenschappen

Ontdek jouw studie Farmaceutische Wetenschappen

Tijdens de bacheloropleiding Farmaceutische Wetenschappen staat de beginfase van theoretisch en praktisch geneesmiddelenonderzoek centraal. Er is aandacht voor de identificatie van een cellulair doelwit (meestal is een eiwit belangrijk voor het ziekteproces) en de zoektocht naar en synthese van een chemische stof die hieraan kan binden.  

Ontdek de studie-inhoud
Drie studenten zijn buiten in overleg met op de achtergrond een windmolen
  • Voor het eerst in de geschiedenis is het wetenschappers gelukt om organoïden uit stamcellen van reptielen te laten groeien. Deze groepjes cellen kunnen gifmoleculen produceren. Dit is een belangrijke stap om slangenbeten beter te behandelen. Evolutiebioloog Freek Vonk: "We zijn nu voor het eerst in staat om, in het lab, onder gecontroleerde omstandigheden, oneindige hoeveelheden slangengif af te tappen via onze organoïden.”

    Lees het nieuwsbericht

    Wetenschappers kweken slangengifklieren in het lab