Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.

Duik in bekende en onbekende werelden

Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie

Ben jij iemand die graag naar ‘the bigger picture’ kijkt? Je afvraagt welk verhaal er schuilgaat achter percentages en cijfers? En ontrafel jij graag menselijk gedrag? 

Dan is de studie Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie iets voor jou. Check hier of je voldoet aan de toelatingseisen en lees hoe je je aanmeldt.

Check of je aan de toelatingseisen voldoet en meld je aan

 • Toelatingseisen voor een Nederlandse vooropleiding

  Vwo-diploma
  Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie studeren:

  • Natuur en Gezondheid
  • Natuur en Techniek
  • Economie en Maatschappij
  • Cultuur en Maatschappij


  Hbo propedeuse 

  Voor de Nederlandse track gelden er geen aanvullende eisen.
  Voor de Engelse track: 'Cultural Anthropology and Development Sociology' geldt als aanvullende eis: Engels op 6 vwo-niveau.

  Normaal gesproken moet je jouw hbo propedeuse hebben afgerond om te mogen starten met een wo-bachelor. De coronacrisis zorgt er bij sommige studenten voor dat zij hun studie deels hebben moeten staken en hierdoor ongewenst studievertraging oplopen. Universiteiten krijgen daarom voor het collegejaar 2020-2021 van de minister de ruimte om af te wijken van de eis dat een hbo propedeuse moet zijn afgerond. Hbo-propedeusestudenten die in 2020-2021 willen starten met een bacheloropleiding aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de VU worden toegelaten onder de volgende voorwaarden:

  1. Een positief afrondingsadvies van je hbo-instelling, uiterlijk 1 augustus aan te leveren bij de VU;
  2. Je mist nog maximaal één vak of, indien meer vakken, een maximum van 6 EC;
  3. Je behaalt vóór 1 januari 2021 zijn/haar hbo-propedeuse. Indien dit niet lukt, wordt de bachelorinschrijving aan de VU beëindigd.

  Het is van groot belang dat je er alles aan doet om je hbo-propedeuse wel af te ronden. Het is heel moeilijk om volgend studiejaar tegelijkertijd je hbo-propedeuse af te ronden én met een nieuwe studie te starten. Je moet aan het einde van je eerste jaar van je nieuwe wo-bacheloropleiding gewoon de BSA-norm halen om door te mogen gaan met je studie! 

  Hbo bachelor
  Voor de Nederlandse track gelden er geen aanvullende eisen.
  Voor de Engelse track: 'Cultural Anthropology and Development Sociology' geldt als aanvullende eis: Engels op 6 vwo-niveau.

  Ouder dan 21?         
  Ben je Nederlands, voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om via het colloquium doctum toegelaten te worden tot de opleiding. De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau:

  • Engels
  • Wiskunde A, B of C

  Deficiënties wegwerken? 
  Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

  Hoe behaal je een vwo-deelcertificaat?
  Wil je je voorbereiden op het behalen vwo- deelcertificaten? Dan kun je aanvullend onderwijs volgen op een avondschool of ROC bij jou in de buurt of bij andere instellingen die onderwijs op vwo-niveau geven. Een deelcertificaat is een onderdeel van het staatsexamen.

  Ja, ga je ervoor?
  Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

 • Toelatingseisen voor een buitenlandse vooropleiding: Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie

  Buitenlands diploma
  Als je wil instromen met een buitenlands diploma moeten we eerst vaststellen of je diploma gelijkwaardig is aan een Nederlandse vwo-diploma. In het algemeen moet je een diploma hebben behaald met de volgende vakken op 6 vwo-niveau:

  • Engels*
  • Nederlands*
  • Wiskunde A, B of C

  * Onder het kopje ‘Deficiënties wegwerken’ vind je welke taalcertificaten de Vrije Universiteit accepteert.

  Meer weten?
  Meld je aan en ontvang per mail informatie over eventuele aanvullende eisen voor toelating op basis van je (behaalde) buitenlandse vooropleiding.

  Deficiënties wegwerken? 
  Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

  Hoe behaal je een vwo-deelcertificaat?
  Wil je je voorbereiden op het behalen vwo- deelcertificaten? Dan kun je aanvullend onderwijs volgen op een avondschool of ROC bij jou in de buurt of bij andere instellingen die onderwijs op vwo-niveau geven. Een deelcertificaat is een onderdeel van het staatsexamen.

  Ja, ga je ervoor?
  Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

 • Toelatingseisen voor een buitenlandse vooropleiding: Cultural Anthropology and Development Sociology

  Als je wilt instromen met een buitenlands diploma (bijvoorbeeld een IB Diploma) voor een Engelstalige opleiding verloopt je aanmelding via het International Office. Wij zullen vaststellen of jouw vooropleiding aan een aantal voorwaarden voldoet. Als je nog niet aan de voorwaarden voldoet, maar je verwacht dat dit in de toekomst wel zo is (zoals het behalen van je diploma), kun je je al aanmelden. Na het bekijken van je aanmelding zullen we jou het toelatingsbericht sturen waarin de voorwaarden voor toelating staan genoemd.

  Toelatingseisen:

  1)  Een diploma gelijkwaardig aan een Nederlands vwo-diploma
  Je kunt in de voorbeeldlijst van buitenlandse diploma’s kijken om te zien of wij jouw diploma accepteren. Let op: deze lijst geeft alleen een indicatie. Als jouw diploma hier niet aan voldoet kun je in sommige gevallen gevraagd worden om toelatingsexamens af te leggen om aan de toelatingseisen te voldoen.

  2)  Bewijs van Engelse taalvaardigheid
  Je kunt indien nodig je aanmelding al starten voordat je jouw Engelse taaltoets hebt gemaakt. Je kunt dan jouw testresultaat aanleveren nadat je voorwaardelijk bent toegelaten. Je kunt alle taaltoetsopties en benodigde scores vinden op onze pagina over taaltoetsen.

  3) Bewijs voldoende voorkennis wiskunde
  Nadat je je hebt aangemeld voor het programma en de aanmelddocumenten hebt geüpload in de VUnet-portal zal jouw International Student Advisor de documenten bekijken en beoordelen. Er wordt dan vastgesteld of jouw diploma en wiskundeniveau voldoen aan de toelatingseis van het programma (equivalent aan een vwo diploma met minimaal Wiskunde C).

  Voorbeelden van diploma’s waarmee voldoende voorkennis in wiskunde wordt aangetoond:

  • International Baccalaureate Diploma: alle wiskundevakken van het IB Diploma voldoen.
  • GCE A-Levels: A-levels of AS-level in Mathematics met beoordeling A, B of C.
  • European Baccalaureate: Mathematics; written or oral examination; minimaal 3 uur voor de Orientation Cycle.
  • Duitsland: Zeugnis der allgemeinen Hochschulreife.

  Indien jouw diploma niet op het juiste niveau is en/of jouw wiskundenvoorkennis onvoldoende is zal jouw International Student Advisor je informeren over de eventuele mogelijkeden om alsnog aan de toelatingseisen van de opleiding te voldoen.  
  Indien er een deficiëntie in wiskunde wordt vastgesteld is er de volgende toetsmogelijkheid beschikbaar:

  Examen wiskunde:

  • Boswell-Bèta (Nederlands of Engels). Boswell-Bèta in Utrecht biedt het vwo wiskunde C examen aan in mei, juli en augustus.
  • Online Mathematics Placement Test: de Online Mathematics Placement Test-E (OMPT-E ) aangeboden door SOWISO is een online wiskundetest die door middel van online proctoring wordt afgenomen.

  Het examen wiskunde moet met een voldoende worden behaald (5,5/10 voor het wiskunde C examen of 60% voor de OMPT-E toets) om aan de toelatingseis te voldoen.

  Aanmelddocumenten:

   In je aanmelding vragen we je de volgende benodigde documenten te uploaden:

  • Transcript of records; een cijferlijst van je middelbare school en eventuele vervolgstudie(s). Als je een IB Diploma of A-levels gaat behalen kun je ook je predicted grades uploaden.
  • Een scan van je diploma (als je al bent afgestudeerd)  
  • Curriculum Vitae (in het Engels); een CV bevat jouw persoonlijke gegevens, opleidingsgegevens en relevante werkervaring (± 1-2 pagina’s)
  • Taaltoetsresultaat Engels (indien al behaald)
  • Kopie van je paspoort of identiteitskaart (ID-kaart alleen voor EU/EEA-studenten)

  Aanmelddeadline:

  De aanmelddeadline voor non-EU/EEAstudenten is 1 mei (verlengd van 1 april) en voor EU-studenten is de deadline 1 juni (verlengd van 1 mei). Heb je een niet-Nederlandse nationaliteit? Dan kom je wellicht in aanmerking voor huisvesting via de International Office Accommodation Services. We raden dan een vroege aanmelding aan.

  Ja, ga je ervoor?
  Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

  In Studielink selecteer je het programma Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie – in VUnet kun je vervolgens aangeven dat je de Engelstalige track wilt volgen. Staat je Studielink ingesteld op Engels? Dan selecteer je Cultural Anthropology and Development Sociology. Let op: als je je diploma buiten Nederland behaalt geldt er een application fee van €100.

  Vragen?
   Neem dan contact op met de International Student Advisor van dit programma:

  Gijs van Ierssel
  International Student Advisor of the Faculty of Social Sciences
  E-mail: bachelors.fss@vu.nl
  Telefoon: +31 20 59 85073

 • VU Matching

  Check je studiekeuze

  Als je een opleiding hebt gekozen, dan kun je via VU Matching ervaren of de studie écht bij jou past en overeenkomt met het beeld en de verwachtingen die je hebt. VU Matching is een onderdeel van de aanmeldprocedure voor alle bacheloropleidingen van de VU.

  Algemene informatie over VU Matching vind je hier.

 • Bindend Studie Advies (BSA)

  Om een positief studieadvies te krijgen, moet een student ten minste 42 EC hebben behaald aan het einde van het eerste jaar van inschrijving van de opleiding.

  Iedere student heeft na de registratie van de beoordeling van een tentamen inzage in de uitslag van dat onderdeel en beschikt tevens over een overzicht van de behaalde resultaten.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op

Bel ons op 020-5985000 (op werkdagen tussen 10.00 en 16.00)

Stuur een mail naar contact@vu.nl

Of stuur een Whatsapp bericht naar +31682548367

Heb je een vraag over de toelatingseisen?

De Studentenbalie geeft antwoord. Bel 020-5985020 (maandag t/m donderdag: 10.30 - 12.30 of 14.00 - 16.00, op vrijdag: 10.30 - 12.30)

Heb je vragen? Stuur een mail naar studentenbalie@vu.nl