Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.

Duik in bekende en onbekende werelden

Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie

Ontdek wat zich afspeelt onder de oppervlakte 

Waarom wordt de kloof tussen arm en rijk alsmaar groter? Wat als je geboren bent in Mali? En waarom zijn er mensen die vluchtelingen bestempelen als profiteurs?

In een wereld waar de verschillen tussen mensen steeds groter worden, zoek jij als antropoloog naar manieren om elkaar beter te begrijpen. Je gaat direct aan de slag met vraagstukken uit je eigen omgeving, stad, land of regio. Je eigen zintuigen zijn je onderzoekstools: je observeert, interviewt en soms volg je mensen wel maandenlang. Jouw doel is om te ontdekken wat er zich afspeelt onder de oppervlakte.

De bachelor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie brengt je in contact met mensen met een andere achtergrond. De studie zelf is ook divers en internationaal, en dat zie je terug in de collegezaal. Internationalisation at home, zoals dat zo mooi heet. Je medestudenten komen uit alle windstreken en zijn van velerlei afkomst. Je leert van en met elkaar. Ook ga je, anders dan aan andere universiteiten, met studenten uit andere disciplines aan de slag om oplossingen te zoeken voor maatschappelijke uitdagingen, zoals globalisering, diversiteit en digitalisering.

Aan de VU krijg je de vrijheid om je eigen pad te bewandelen en te kiezen wat jij interessant vindt. De VU werkt nauw samen met organisaties en bedrijven zodat je kennis en vaardigheden direct kunt toepassen in de echte wereld.  Je werkt aan nieuwe manieren om actuele maatschappelijke vraagstukken op globaal en lokaal gebied op te lossen. Je onderzoekt hoe mensen leven, welke keuzes ze maken en waarom. Je zet je kennis direct in om een verschil te kunnen maken.  

Studie in cijfers

Het eerste jaar

In het eerste jaar maak je kennis met belangrijke thema’s in de antropologie, zoals cultuur, etniciteit, nationalisme, macht, religie en ongelijkheid. Je werkt aan technieken die je de rest van je studie gebruikt, zoals (open) interviewen, observeren en academisch schrijven.

Het tweede jaar

In het tweede jaar ga je de diepte in met thema’s, zoals economie, politiek, en migratie. Je werkt aan twee onderzoeksprojecten die betrekking hebben op kwesties rond grote steden en organisaties. In het tweede semester volg je samen met studenten uit andere disciplines het vak Social Sciences for Society. Je kiest één van drie grote thema’s in de Sociale Wetenschappen: globalisering, diversiteit of digitalisering. In hoorcolleges en werkgroepen zoek je oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.

Vakken

 Het complete vakkenoverzicht van dit jaar vind je in de Studiegids

Het derde jaar

In het eerste semester bepaal je zelf hoe jouw studie eruit ziet. Je kunt stage lopen, studeren in het buitenland of een minor volgen. In het tweede semester leer je meer over digitale antropologie, maak je onderdeel uit van een team waarmee je een onderzoekspracticum uitvoert en schrijf je een bachelorscriptie op basis van jouw eigen etnografische onderzoek.

Vakken

Het complete vakkenoverzicht van dit jaar vind je in de Studiegids 

Verander je toekomst met de studie Antropologie

Verander je toekomst met de studie Antropologie

Na de bachelor kun je je specialiseren door een masteropleiding te volgen.

Als afgestudeerd antropoloog kun je aan de slag als onderzoeker bij een maatschappelijke organisatie, (cultuur)specialist in de publieke of private sector, journalist of beleidsadviseur bij lokale of nationale instellingen.

Ontdek je toekomstperspectief
Myrthe van den Broek