Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Language Learning and Language Teaching

Communicatie- en Informatiewetenschappen

Ontrafel taalverwerving

Hoe kun je een toets voor kleuters zodanig bewerken dat hij ook voor allochtone kleuters gebruikt kan worden? Op welke manier kun je gebarentaal in combinatie met gesproken taal het beste gebruiken? Hoe komt dyslexie tot uiting in talen met allerlei verschillende schriftsoorten zoals het Arabisch?

Tijdens het traject Language Learning and Language Teaching van de bachelor Communicatie- en Informatiewetenschappen, bestudeer je het verschijnsel taal in de breedste zin van het woord: theoretische én toegepaste vraagstukken.

In dit traject ligt de nadruk op het proces van taalverwerving bij zowel jonge kinderen als leerlingen die vreemde talen leren. De eerste groep bestaat voor een deel uit kinderen met een atypisch taalontwikkelingspatroon, zoals dyslexie, een gehoorstoornis of een communicatieve beperking. De tweede groep bestaat uit kinderen en volwassenen die een tweede of vreemde taal leren.

Aan de VU krijg je de tijd en vrijheid om je eigen pad te bewandelen en te kiezen wat jij interessant vindt. De opleiding is kleinschalig, waardoor er veel persoonlijk contact is met de docenten. De voertaal is Nederlands en - vooral - Engels. Ook is dit traject uniek: er bestaat geen soortgelijke bacheloropleiding op universitair niveau.

De startdatum van deze opleiding is 1 september.

Studie in cijfers

Het eerste jaar

In het eerste jaar leer je een brede theoretische basis die de huidige stand van de techniek weergeeft met betrekking tot de structuur van taal. Je leert hoe taal samenwerkt met cognitie en welke factoren de taalverwerving beïnvloeden. Ook leer je de basisprincipes van aangrenzende onderzoeksvelden, zoals communicatiestudies en discoursanalyse. Daarnaast werk je aan een aantal onmisbare algemene academische vaardigheden, zoals onderzoeksmethoden en academisch schrijven.

Het tweede jaar

In het tweede jaar duik je in taaldomeinen als fonetiek, morfologie en semantiek en leer je nog meer over het leren van een taal en verdiep je je in  typische en atypische taalpatronen bij zowel eentalige als tweetalige kinderen. Je ervaart in onder andere de module 'tweede taal leren' hoe taalonderwijs het leren van een tweede en vreemde talen kan beïnvloeden.

Vakken

Het complete vakkenoverzicht van dit jaar vind je in de Studiegids

Het derde jaar

In het eerste semester van het derde jaar kies je een minorprogramma dat je helemaal kunt afstemmen op je persoonlijke interesses en je plannen voor de toekomst.  Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit korte programma's zoals Brain and Mind, European History and Culture, Digital Humanities en vele andere. In het tweede semester van dit jaar concentreer  je je  op taalonderwijs, dyslexie en het beoordelen van taalvaardigheid. Je rondt je programma af met het schrijven van een scriptie.

Vakken

Het complete vakkenoverzicht van dit jaar vind je in de Studiegids

Verander je toekomst met de studie Language Learning and Language Teaching

Verander je toekomst met de studie Language Learning and Language Teaching

Na de bacheloropleiding kun je je specialiseren door een masteropleiding te volgen. Als afgestudeerd taalspecialist  kun je aan de slag als docent, ontwikkelaar of beleidsmedewerker bij bedrijven, de overheid of non-profitorganisaties.

Ontdek je toekomstperspectief
Student op plein met op de achtergrond andere mensen