Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.

Ontrafel Systeem Leven

Biologie

Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.
Meld je aan

Wil jij het leven en het systeem erachter ontrafelen? Weten hoe alles in elkaar zit en met elkaar verbonden is? Begrijpen hoe je bijvoorbeeld ziekten kunt bestrijden en opmerkelijk diergedrag kunt verklaren? 

De bachelor Biologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam biedt jou de breedste basis voor een (studie)loopbaan in levenswetenschappen oftewel Life Sciences. Of je nu aan de slag wil met moleculaire biologie, ecologie, duurzaamheid of met mens en gezondheid; het is allemaal mogelijk.

Ontdek jouw studie Biologie

Tijdens de bacheloropleiding Biologie onderzoek je levende systemen in mensen, dieren en planten. Van molecuul tot ecosysteem. Je bestudeert niet alleen organismen, maar bekijkt ook hoe zij functioneren en interacteren in een groter netwerk. Want al die levende systemen staan met elkaar in verbinding en beïnvloeden elkaar. Hoe precies? Dat ga jij ontdekken.

Ontdek de studie-inhoud

Verander je wereld, studeer Biologie

 • Mannetjeskikkers in stedelijke omgevingen zijn aantrekkelijker voor vrouwtjes dan de mannetjes in bossen, omdat die eersten een complexere lokroep hebben. Dat toont nieuw onderzoek aan onder leiding van gedragsbioloog Wouter Halfwerk en evolutiebioloog Jacintha Ellers van de VU Amsterdam.

  Lees het nieuwsbericht

  Stadskikkers sexyer dan boskikkers

 • Door fluorescerende nanodeeltjes te volgen in de schimmelnetwerken die met plantenwortels in verbinding staan, hebben onderzoekers ontdekt dat schimmels voedingstoffen kunnen vervoeren naar delen van het netwerk waar planten bereid zijn meer te ‘betalen’. Zo gaan de schimmels om met extreme ongelijkheid in het aanbod van voedingstoffen. Dit onderzoek, geleid door Toby Kiers, hoogleraar evolutiebiologie aan de VU Amsterdam, geeft meer inzicht in hoe economische systemen evolueren.

  Lees het nieuwsbericht

  Handelstactieken van planten en schimmels blootgelegd

 • Ziekte, verrotting en verval. Dan denken we vooral aan bacteriën. ‘Totaal onterecht’, vindt microbioloog en docent Remco Kort. In zijn boek De microbemens vertelt hij meeslepend over het belang van deze bijzondere levensvormen en brengt hij zijn fascinatie op je over.

  Lees het nieuwsbericht

  ‘Mijn ideale ziekenhuis barst van de bacteriën’