Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Doorgrond jij onze planeet?

Ben je avontuurlijk ingesteld en heb je gevoel voor wis-, natuur-, en scheikunde? Wil je weten hoe het komt dat het klimaat verandert en een berg eruitziet zoals hij eruitziet?

Dan is de studie Aardwetenschappen iets voor jou. 

Interesse? Kom chatten met een Aardwetenschappen student of kom op 20 april 2021 proefstuderen en kom nog meer te weten over de opleiding!

Vanwege het coronavirus kun je helaas niet fysiek een dagje meelopen met een student of op de campus proefstuderen. Wel zijn er online mogelijkheden, zoals webcolleges, Zoom chatgesprekken en Q&A-sessies.

Wil je chatten met een student of proefstuderen? Meld je hiernaast aan via het formulier 'Kom Proefstuderen'.

Check of je aan de toelatingseisen voldoet en meld je aan

 • Toelatingseisen

  Vwo-diploma 
  Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Aardwetenschappen studeren: 

  • Natuur en Gezondheid, aangevuld met natuurkunde
  • Natuur en Techniek 
  • Economie en Maatschappij, aangevuld met natuurkunde en scheikunde
  • Cultuur en Maatschappij, aangevuld met wiskunde A of B, natuurkunde en scheikunde

  Hbo propedeuse
  Hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau: wiskunde A of B*, Engels, scheikunde en natuurkunde.
  * Geldt niet voor de hbo-opleiding Toegepaste Wiskunde.

  Hbo bachelor  
  Hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau: wiskunde A of B*, natuurkunde en scheikunde.
  * Geldt niet voor de hbo-opleiding Toegepaste Wiskunde.

  Ouder dan 21?        
  Ben je Nederlands, voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om via het colloquium doctum toegelaten te worden tot de opleiding. De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau: 

  • Engels
  • Wiskunde A of B
  • Natuurkunde
  • Scheikunde

  Deficiënties op 6 vwo-niveau wegwerken? 
  Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.
  Wil je je voorbereiden op het behalen van vwo- deelcertificaten? Dan kun je aanvullend onderwijs volgen op een avondschool of bij andere instellingen die onderwijs op vwo-niveau bieden.  

  Corona en maatregelen voorkennis 
  Vanwege corona worden in het voortgezet onderwijs maatregelen getroffen om de kans op onvoldoende voorkennis te verkleinen. Als leerling heb je de mogelijkheid om van (een van) de volgende maatregelen gebruik te maken, zodat je voorkennis zo goed mogelijk aansluit op je vervolgopleiding. 

  -          Leerlingen kunnen gebruik maken van het tweede tijdvak om meer ruimte te creëren voor vakken waar ze meer voorbereidingstijd voor nodig denken te hebben. 
  -          Leerlingen krijgen een extra herkansing. 
  -          Leerlingen kunnen een vak niet mee laten tellen voor het bepalen van de uitslag. Dit vak wordt, als de student hiervoor kiest, niet meegenomen in het bepalen of de student geslaagd/niet geslaagd is, maar staat wel op de cijferlijst die bij het diploma hoort. 

  Voor meer informatie, zie hier. 

  Vanuit de opleiding raden we jullie, ondanks deze maatregelen, ten zeerste aan ervoor te zorgen dat je met voldoende voorkennis begint. Om jullie daarbij te helpen, hebben we per opleiding op een rijtje gezet welke domeinen extra belangrijk zijn. Deze informatie vind je hier.
  Verder wordt er op dit moment gekeken naar de mogelijkheid om landelijk extra summer schools te organiseren. Ook wordt bij de studieverenigingen geïnventariseerd waar zij kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld door middel van bijles of bijspijkercursussen. Hierover volgt t.z.t. meer informatie.

  Ja, ga je ervoor?
  Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

 • Toelatingseisen met een buitenlandse vooropleiding

  Buitenlands diploma  
  Een buitenlands diploma geeft toegang tot deze bacheloropleiding als dit diploma gelijkwaardig is aan het Nederlands vwo-diploma. De VU beoordeelt dit toelatingsverzoek na ontvangst van je aanmelding. Eventueel aanvullende toelatingseisen zijn afhankelijk van je buitenlandse vooropleiding.

  Meer weten?
  Meld je aan en ontvang per mail informatie over eventuele aanvullende eisen voor toelating op basis van je (behaalde) buitenlandse vooropleiding.

  Deficiënties op 6 vwo-niveau wegwerken? 
  Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.
  Wil je je voorbereiden op het behalen van vwo- deelcertificaten? Dan kun je aanvullend onderwijs volgen op een avondschool of bij andere instellingen die onderwijs op vwo-niveau bieden.  

  Ja, ga je ervoor?
  Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

 • VU Studiekeuzecheck

  Check je studiekeuze

  Na het maken van je studiekeuze biedt VU Studiekeuzecheck je de mogelijkheid om te bepalen of de studie overeenkomt met het beeld en de verwachtingen die je hebt en of de studie bij jou past. VU Studiekeuzecheck is een onderdeel van de aanmeldprocedure voor alle bacheloropleidingen van de VU en bestaat bij deze opleiding uit twee onderdelen. Na het inloggen op VUnet doe je het eerste onderdeel: de digitale vragenlijst. Vervolgens neem je deel aan de Studiekeuzechecksactiviteit van de opleiding.

  De meeste opleidingen bieden deze activiteit begin juni aan. Dat is precies de veldwerkperiode, waarin alle docenten en studenten Aardwetenschappen ergens in het (buiten)land buiten bezig zijn. Het lukt dan dus niet om een goede dag op de VU neer te zetten. Daarom geldt bij Aardwetenschappen proefstuderen op de campus aan als opleidingsactiviteit Studiekeuzecheck. Dit wordt aangeboden in de maand november of en februari.

  Algemene informatie en veel gestelde vragen over VU Studiekeuzecheck vind je hier. Wil je meer informatie over de opleidingsactiviteit van de VU Studiekeuzecheck? Neem dan contact op met de Coördinator Studiekeuzecheck van de Faculteit der Bètawetenschappen: studiekeuzecheck.beta@vu.nl.

 • Bindend Studie Advies (BSA)

  Om een positief studieadvies te krijgen, moet een student ten minste 42 EC hebben behaald aan het einde van het eerste jaar van inschrijving van de opleiding.

  Iedere student heeft na de registratie van de beoordeling van een tentamen inzage in de uitslag van dat onderdeel en beschikt tevens over een overzicht van de behaalde resultaten.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op

Bel ons op 020-5985000 (op werkdagen tussen 10.00 en 16.00)

Stuur een mail naar contact@vu.nl

Of stuur een Whatsapp bericht naar +31682548367

Direct contact met een van onze voorlichters van Aardwetenschappen? Stuur een mail naar BSc.Aardwetenschappen.beta@vu.nl en je krijgt zo spoedig mogelijk antwoord.

Heb je vragen over toelatingseisen?

De Studentenbalie geeft antwoord. Bel 020-5985020 (maandag t/m vrijdag: 10.30 - 12.30u en 14.00 - 16.00u). 

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl.
Let op: de VU is gesloten op nationale feestdagen. In april zijn we gesloten op 26 april en 27 april.