Lessen van de coronacrisis: Governance van de zorg na de pandemie

6 april 2021
De coronacrisis heeft veel gevraagd van de zorgsector die al onder grote druk staat. Zij heeft ongekende weerbaarheid zichtbaar gemaakt maar ook de kwetsbaarheden van haar organisatie. Hoe benutten we deze ervaringen? Hoe zorgen we dat we beter voorbereid zijn bij een volgende pandemie? Maar ook: wat leren deze ervaringen over hoe we de zorgsector als geheel sterker moeten maken?

De VU School of Governance wil graag bijdragen aan deze discussie. Daarom organiseren we op vrijdagmiddag 21 mei vanuit de Jaarbeurs Studio's een online middagconferentie rondom twee rondetafelgesprekken over de lessen van de coronacrisis. De twee rondes beginnen met korte presentaties van de sprekers gevolgd door een tafelgesprek onder leiding van Ruud Koolen (Directeur Dutch Health Hub Jaarbeurs) met ruimte voor interactie met de deelnemers.

Ronde 1 (13u30-15u): Wat hebben we geleerd van de coronacrisis?
- Aura Timen (hoofd van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding RIVM/ bijzonder hoogleraar VU)
- Marcel Canoy (VU-SBE)
- Hans Boutellier (VU Bestuurskunde)

Ronde 2 (15u15-16u45): Wat moeten we anders gaan doen na de coronacrisis?
- Maurice van den Bosch (OLVG Amsterdam/Santeon)
- Henk Nies (Vilans/VU)
- Hanneke Klopper (voorzitter Zelfstandige Klinieken Nederland)
- José Manshanden (directeur GGD Amsterdam)

Afsluiting (16u45)
- Nationale beslisser (nog te bevestigen)

-
Aura Timen – Hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding RIVM en bijzonder hoogleraar VU
- Marcel Canoy – Hoogleraar Gezondheidseconomie VU en economisch adviseur bij de Autoriteit Consument & Markt
- Hans Boutellier – Hoogleraar Polarisatie en Veerkracht VU
- Maurice van den Bosch – Voorzitter Raad van Bestuur OLVG Ziekenhuis Amsterdam
- Henk Nies – Directeur strategie en ontwikkeling Vilans en bijzonder hoogleraar Organisatie en beleid van zorg VU
- Hanneke Klopper – voorzitter Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN)
- José Manshanden - directeur GGD Amsterdam
- Nationale beslisser (nog te bevestigen)

Aanmelden

Wilt u de gesprekken online bijwonen en uw eigen vragen en voorstellen voorleggen aan de sprekers? Schrijf u vandaag nog in en ontvang korting met de code VUSOG21. Meld u hier aan.

Uitspraken sprekers
''We zullen naar een landelijk herstelplan voor het zorgpersoneel moeten. Laten we samen nadenken hoe we onze mensen kunnen helpen. Ze hebben veel patiënten zien sterven, veel leed gezien, veel meer dan ze gewend zijn. Maar wij moeten wel door, en het herstel van de crisis zal minstens net zo lang duren als de crisis zelf.''
Maurice van den Bosch in ‘De coronacrisis vraagt om meer creativiteit’

De keuze is zelden tussen markt óf overheid, het gaat om markt én overheid. De kunst is om de markt te benutten voor de dingen waar markten goed in zijn en vice versa bij de overheid. Ook bij de zorg: versterk de regiefunctie van de overheid in die domeinen waar de markt het laat afweten (zoals bij een mogelijk faillissement van een ziekenhuis) maar laat de zorgverzekeraars en zorgaanbieders hun werk blijven doen waar dat nuttig is.
Marcel Canoy in ‘Wat de overheid (niet) kan’