Carla Goosen vertelt over de leergang Parenting Coordination

15 april 2021
Hoe komt een nieuwe leergang bij VULaw tot stand? Hoe pakken docenten dit aan en wat zijn hun ervaringen? Periodiek interviewen we een docent om je een kijkje in hun 'keuken' te bieden. Deze keer vertelt dr. Carla Goosen MDR over de leergang Parenting Coordination, die sinds 2019 voor professionals wordt aangeboden!

1. Waarom hebben jullie deze leergang opgezet? Wat was de aanleiding?
Tot op heden was er in Nederland geen enkele ervaring of opleiding in Parenting Coördination (PC). Tot op heden starten ouders voor kleine geschillen een gerechtelijke procedure als ze er op een andere manier niet uitkomen. Dit is totaal niet proportioneel en zet het ouderlijke samenwerken na een scheiding nog meer onder druk. Dit terwijl PC in landen als Amerika, Canada, Zuid Afrika een beproefde methode is om kleine geschillen tussen ouders op te lossen.

Na een scheiding dienen zich vaker geschillen aan als mensen in een andere levensfase zijn gekomen. Ze hebben echter nog wel te maken met hun ex-partner. Dit terwijl ze juist van de partner wilden scheiden moeten ze als ouders samen een perspectief bieden voor de toekomst van hun kinderen. Vaak staat dat haaks op elkaar waardoor kinderen klem komen te zitten tussen twee ouderlijke systemen. Bijvoorbeeld de ene ouder wil op vakantie naar het buitenland maar de andere ouder geeft geen paspoort of toestemming af. Of de ene ouder wil dat het kind naar een huiswerkinstituut gaat en de andere ouder vindt dat het kind dat zelf moet kunnen zonder extra ondersteuning, etc.

​2. Hoe is de leergang tot stand gekomen?
Carla Goosen heeft samen met Cees van Leuven een paar gesprekken gehad met Astrid Martalas, een Zuid Afrikaanse, die in 2018 aan de universiteit van Utrecht promoveerde op een onderzoek naar de PC. Vervolgens hebben zij in overleg met Masja Antokolskaia de mogelijkheden besproken om deze leergang als Post Master aan de VU te geven. De bedoeling was om mediators te werven die zowel ingevoerd waren in het juridische veld als in de psychologie en systemisch kunnen werken. De VU stond erg open voor dit innovatieve idee waardoor deze leergang in goede grond kon wortel schieten.

3. Hoe hebben jullie het college geven ervaren? En hoe hebben de deelnemers de leergang ervaren?
De colleges gingen erg goed. Astrid Martalas is een ervaren PC die de leergang ook een aantal keren in Australië heeft gegeven. Er was veel afwisseling en er werd veel geoefend. Dankzij het ervaringsleren en het samen doorontwikkelen met hoog gekwalificeerde deelnemers was het een feestje. We zijn door deze ervaringen nog meer overtuigd geraakt dat alleen een goed opgeleide PC die ook constant bezig is met het vak en daarnaast aan intervisie en coaching doet, het succes in het werkveld bepaalt.

4. Wat ging goed en wat niet?
Omdat het de eerste keer was, is het ook uitproberen geweest en daarna zo goed mogelijk met elkaar doorontwikkelen. Dat heeft twee kanten. We weten niet alles en we moeten met elkaar uitzoeken wat werkt in Nederland en we moeten de PC ook nog 'vernederlandsen'. Zo zijn we bijvoorbeeld nu aan het uitzoeken hoe we de PC aan het begin van een scheidingsproces kunnen inzetten als een vorm van voorlopige voorzieningen. Voor mensen die huiveren om een uitdaging aan te gaan is deze rol minder geschikt. Daarnaast vergt het ook juridische kennis omdat er een toets wordt afgenomen wat een aanwijzing of een bindend advies inhoudt.

5. Wat is er gewijzigd aan de leergang? Waarom?

Door de coronamaatregelen gaan we de volgende opleiding digitaal doen. Daarmee verandert er veel qua dagindeling, qua didaktiek etc. Aan de andere kant heeft op dit moment iedereen met deze handicap te maken. Om dit te compenseren hebben we een extra dag als fysieke terugkom dag georganiseerd waaraan ook de deelnemers uit de eerste groep aan gaan deelnemen.

Benieuwd naar deze leergang?
Ga hier naar de webpagina van de leergang Parenting Coordination die op 25 mei 2021 weer van start gaat!