De kick bij presteren opmaat naar bevlogenheid

9 december 2020
Organisaties en mensen staan voor grote opgaven. We moeten steeds wendbaarder en flexibeler (adaptiever) worden en de eisen aan kennis, gedrag en vaardigheden worden niet alleen steeds hoger maar veranderen ook steeds sneller. Veel organisaties starten vol goede moed met hun transformatieproces om dat te bereiken. Maar de meeste organisaties worstelen om het tot een goed einde te brengen. Volgens onderzoeken van o.a. McKinsey & Co. en Gartner lijkt slechts 30% van de veranderingsprogramma’s in bedrijven over de hele wereld te slagen

In 2010 schreef ik in HR Strategie een eerste artikel genaamd ‘De Kracht van Consequenties’. Dat ging over Organizational Behavior Management (OBM). Ik vertelde daarin over een workshop met interim managers. Ik vroeg hoe zij een parkiet die suf op het stokje in de kooi voor zich uit zit te staren, binnen een kwartier aan het fladderen zouden krijgen.

Het is een gedachtenexperiment, maar wel een dat ook écht heeft plaatsgevonden en een plekje heeft gekregen in een proefschrift over OBM (Rietdijk, 2009). Tevens is het een metafoor voor het creëren van ‘bevlogenheid’ in je organisatie.

De antwoorden varieerden van ludiek tot ronduit sadistisch. Men ging schudden met de kooi, of stelden het beestje bloot aan allerlei gevaren zoals een kat, waterstralen, vlammen en elektriciteit. In het beste geval lokte men met iets lekkers of introduceerde men een andere parkiet. Hilariteit alom maar we hielden wel een spiegel voor: is dit echt de manier waarop jullie gedrag van een levend wezen beïnvloeden om iets te bereiken? En stijgt die vogel (of medewerker) dan tot grote hoogte omdat ze er zelf ook wat aan heeft? Of omdat ze juist bang is voor de gevolgen als ze niet gehoorzaamt? Kortom: Willen of moeten?

Lees de hele artikel

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies?

Neem dan gerust contact op met Lisette Tepe via onderstaande contactgegevens. Het secretariaat is gevestigd in kamer HG 6A-88 van Vrije Universiteit Amsterdam.

Vrije Universiteit Amsterdam
School of Business and Economics Executive Education