140-jarige VU reikt eredoctoraten uit

15 november 2020
Het is feest! De VU bestaat 140 jaar. De Dies Natalis (stichtingsdag) vond plaats op 6 november en is onderdeel van het Kuyperjaar. In dit jaar viert de VU haar verjaardag met verschillende activiteiten en met thema’s die de VU en Abraham Kuyper kenmerken: democratie, diversiteit en sociaal ondernemerschap.

Tijdens de Dies Natalis hield Hare Majesteit Koningin Maxima een Diesrede over het thema ondernemerschap, een van de speerpunten van de VU. Naast de Diesrede ontvingen Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, hoogleraar en gedragseconoom Ernst Fehr en hoogleraar internationale betrekkingen en politicologie Anne-Marie Slaughter een eredoctoraat tijdens de plechtigheid.

Khadija Arib: open dialoog tussen verschillende perspectieven en achtergronden
Khadija Arib wordt voorgedragen vanwege haar grote bijdrage aan de positie van migrantengroepen in onze samenleving en haar inzet voor de waarden van de democratie, met speciale aandacht voor de stem van minderheden.

Sinds januari 2016 is Khadija Arib Voorzitter van de Tweede Kamer. Al sinds 1998 is zij, met een korte onderbreking, lid van de Tweede Kamer. Als parlementariĆ«r was zij lid van de Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en de Commissie voor Veiligheid en Justitie.

Ernst Fehr: vertrouwen en samenwerking tussen mensen
De faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen en School of Business and Economics (SBE) dragen hoogleraar en gedragseconoom Ernst Fehr voor vanwege zijn interdisciplinair en experimenteel economisch onderzoek gericht op belangrijke sociale en maatschappelijke fenomenen als gelijkheid, wederkerigheid en sociale normen.

Anne-Marie Slaughter: non-gouvernementele netwerken
Hoogleraar internationale betrekkingen en politicologie en directeur van de denktank New America Anne-Marie Slaughter ontving in 2019 al haar eredoctoraat van de VU, maar door de coronacrisis is de plechtigheid uitgesteld en ontvangt zij het eredoctoraat tijdens de 140e Dies Natalis. De voormalige adviseur van minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton wordt geƫerd voor haar academische werk op het snijvlak van rechten en politicologie en in het bijzonder haar onderzoek naar de rol die non-gouvernementele netwerken spelen naast de traditionele staatsbetrekkingen bij internationale politiek.