Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Premaster

Heb je een hbo-opleiding afgerond en wil je nu een masteropleiding aan de VU gaan doen? Dan moet je meestal eerst een premaster of schakeltraject volgen.

Voor sommige opleidingen dien je deel te nemen aan een premasterassessment.

This information is relevant for Dutch students. Information for international students about possible premasters, can be found on the webpage of the respective Master's degree programme.

Veel faculteiten bieden een standaard premastertraject aan van 30 EC voor studenten met een passende hbo-vooropleiding. Je kunt dan in collegejaar 2020-2021 het premastertraject volgen om in september 2021 met de bijbehorende masteropleiding te beginnen. Wil je meer informatie over de specifieke inhoud van de verschillende trajecten per opleiding? Kijk dan op de opleidingspagina van jouw masteropleiding.

Je kunt maar één keer deelnemen aan de premaster. 
Als premasterstudent kun je alleen per 1 september instromen (afgezien van de premasters van SBE en het schakeltraject van Rechten) en het programma moet vóór 1 september het jaar daarop succesvol zijn afgerond. Lukt dit niet? Dan kun je niet verder gaan met je studie: je kunt niet doorstromen naar de master maar er ook niet voor kiezen het programma helemaal over te doen. Als je besluit om tijdens de premaster te stoppen, vindt er geen restitutie van de premastervergoeding plaats. Je bent de hele premastervergoeding verschuldigd.

Volg het stappenplan later op deze pagina om je aan te melden voor het premastertraject. Let hierbij goed op alle deadlines. 

Premasterassessment

Verder onderaan vind je meer informatie over het premasterassessment. Kijk op YouTube voor een korte film over het premasterassessment. 

Premasters per faculteit

 • Faculteit Rechtsgeleerdheid en School of Business and Economics

  Het premastertraject voor de opleidingen van de faculteit Rechtsgeleerdheid en de School of Business and Economics (SBE) wijkt af van de overige premasters. De premasterprogramma's van SBE starten in februari. Om in februari 2020 te kunnen starten met een van de premasterprogramma's van SBE dien je te beschikken over een voldoende score op de GMAT en een uiterlijk op 31 januari 2020 afgeronde hbo-bachelor.  

  Rechtsgeleerdheid biedt voor de masters Rechtsgeleerdheid en Fiscaalrecht het premastertraject SchakelzoneRecht aan in samenwerking met de Open Universiteit. Aanmelding verloopt via de OU, er zijn 4 aanmeldmomenten.  Voor SchakelzoneRecht heb je een hbo-Rechten diploma nodig. Met de VU SchakelzoneRecht kan je je ook aanmelden voor de selectieve masters Ondernemingsrecht, International Business Law en International Crimes, Conflict and Criminology.   

  Meer informatie vind je op onderstaande pagina’s. 

 • Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen

  Wil je de master Pedagogische wetenschappen of Human Movement Sciences gaan volgen? Dan moet je mogelijk eerst een premaster volgen. In deze 1-jarige opleidingen word je voorbereid op de master. De faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen heeft er twee:

 • Faculteit Geneeskunde

  Zigma (Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam) is speciaal ontwikkeld voor studenten, met een ander universitair bachelordiploma dan geneeskunde, die arts willen worden en zich willen profileren als wetenschappelijk onderzoeker. Het premasterprogramma bestaat uit één volledig studiejaar waarop een driejarig masterprogramma volgt: de master geneeskunde met extra onderwijs gericht op wetenschappelijk onderzoek. De samenstelling van het programma is voor alle Zigma studenten hetzelfde. Er is jaarlijks plek voor 24 studenten. 

  In het Tandarts Zij-Instroomprogramma Geneeskunde is er in 2021 plek voor maximaal twee studenten met een afgeronde master Tandheelkunde. Je doorloopt een verkort programma geneeskunde van vier jaar. Na een premaster jaar stroom je de reguliere driejarige masteropleiding van VU Amsterdam in en volg je het VU compas curriculum. 

  Alle informatie over deze premaster-trajecten, inclusief de afwijkende aanmeldprocedure, vind je op de premasterpagina's van het Zij-Instroomprogramma Geneeskunde en het Tandarts Zij-Instroomprogramma Geneeskunde

 • Faculteit der Bètawetenschappen

  De premasters van de Faculteit der Bètawetenschappen starten in september. Om te kunnen starten aan een premaster dien je vóór 1 september jouw hbo-bachelor diploma te hebben afgerond. Indien je een premaster gaat volgen aan de Bètafaculteit is het behalen van de Engelse Taaltest verplicht. De overige toelatingseisen kunnen verschillen per premasteropleiding. 

  Meer informatie over de premasters van de Faculteit der Bètawetenschappen vind je hier: Premasters Bèta.   

 • Faculteit der Sociale Wetenschappen

  De Faculteit Sociale Wetenschappen heeft 'blended' premasterprogramma's, die maken dat je een premaster kunt volgen naast je baan. Het onderwijs voor deze premasters wordt gedeeltelijk online aangeboden en de colleges vinden plaats op een vaste dag in de week (vrijdag). 

  Meer informatie over de premasters van Sociale Wetenschappen: Premasters FSW

Aanmelden voor een premaster

 • Deadlines

  Collegejaar 2020-2021
  Aanmelden voor premasters met een aanmelddeadline in Studielink van 31 januari 2021 kan vanaf 1 februari 2020. 

  Collegejaar 2021-2022
  De premasters hebben een aanmelddeadline in Studielink van 31 mei 2021.  Aanmelden voor het premasterassessment wordt mogelijk in het voorjaar van 2021 en kan uiterlijk tot en met 15 juni 2021. Je hebt vervolgens tot 31 augustus om aan alle vooropleidingseisen te voldoen, de premastervergoeding te betalen en je inschrijving te voltooien.

  Faculteit Rechten

  De inschrijfprocedure voor het schakelprogramma van Rechten verloopt via de Open Universiteit. Aanmelden voor dit programma kan het hele jaar door. De betaling van het collegegeld verloopt via de OU en voor de kopcursussen gaat dit via het contractonderwijs van de faculteit. Geïnteresseerden voor dit Rechten-traject hoeven niet verder te lezen op deze pagina.

 • Kosten Premastertraject

  De kosten voor collegejaar 2020-2021 en 2021-2022 vind je op de pagina collegegeld.

 • Stap 1: Meld je aan in Studielink

  Zie de deadlines hierboven!

  Meld je je voor de eerste keer aan in Studielink? Raadpleeg dan eerst het Studielink stappenplan. Inloggen doe je met je DigiD. Heb je die nog niet? Vraag hem dan zo snel mogelijk aan want het duurt enkele dagen voordat je hem ontvangt. 

  Waar moet je verder op letten?

  • Kies onder Soort opleiding voor 'bachelor- of andere niet master opleiding'. De premasteropleidingen herken je vervolgens aan (premaster) als achtervoegsel.
 • Stap 2: Geef je op voor het premasterassessment en rond je aanmelding af in VUnet

  Na je aanmelding ontvang je binnen twee werkdagen per e-mail inloggegevens voor de studentenportal VUnet. Geen inloggegevens ontvangen? Check je spamfolder. Als je ze daar ook niet vindt kun je contact opnemen met de UCIT-servicedesk via ucit-servicedesk@vu.nl of 020 - 598 0000. 

  Geef je ook op voor het premasterassessment indien dit op jouw opleiding van toepassing is. Meer informatie vind je hieronder bij 'premasterassessment'. 

 • Stap 3: Controleer je toelating

  Doe dit zo snel mogelijk na het afronden van je aanmelding in VUnet.

  Je ontvangt bericht van Studielink zodra de toelating is verwerkt. Het is verstandig om alvast op de opleidingspagina na te gaan of je aan de juiste toelatingseisen voldoet. Aarzel niet om contact met de toelatingscommissie op te nemen als je vragen hebt.

  Opleidingenoverzicht (hier vind je contactgegevens per opleiding).

 • Stap 4: Lever ontbrekende documenten in

  Je ontvangt van de VU bericht of je een bewijs van je behaalde vooropleiding moet inleveren. De volgende documenten worden geaccepteerd: 

  • Digitaal uittreksel diplomaregister. Download het uittreksel van www.mijndiplomas.nl en lever deze digitaal in via studentenbalie@vu.nl. Je kunt geen uitgeprinte versie van het uittreksel inleveren, omdat deze niet geldig is.
  • Originele gewaarmerkte kopie diploma. Lever het document in via de post (Studie- en Studentenadministratie, de Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam) of  bij de Studentenbalie (Hoofdgebouw, begane grond). Bij de Studentenbalie kun je je diploma laten waarmerken. Neem daarvoor je originele diploma en een kopie mee.
  • Afstudeerverklaring. Vraag deze aan bij je huidige opleiding. Op de verklaring moet de opleiding en de examendatum vermeld staan en de verklaring moet ondertekend zijn door de Examencommissie. Lever het origineel in via de post (Studie- en Studentenadministratie, de Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam) of  bij de Studentenbalie (Hoofdgebouw, begane grond).

  Wat verder belangrijk is om te weten:

  • Je geeft voor de uitslag van de GMAT (dit geldt voor SBE) aan dat deze rechtstreeks mag worden gedeeld met de VU. Dit dien je zelf te regelen.
 • Stap 5: Betaal de premastervergoeding

  Zorg dat je de premastervergoeding voor de deadline betaalt, want anders word je niet ingeschreven en kun je niet met je opleiding starten. Meer over de betaling van de premastervergoeding lees je op de pagina betaling collegegeld

  De premastervergoeding wordt niet gerestitueerd als je je inschrijving na 31 augustus 2021 of 31 januari 2021 (SBE) annuleert.

 • Stap 6: Controleer of je ingeschreven staat

  Pas wanneer je van Studielink bericht krijgt dat je ingeschreven staat voor de opleiding is je inschrijving klaar. Tot die tijd ben je dus nog niet ingeschreven. 

Premasterassessment

 • Voor wie is het premasterassessment?

  Of je een premasterassessment moet doen hangt af van bij welke faculteit je een opleiding wilt gaan volgen. Voor de volgende premasters geldt een assessment: 

  Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen    
  Faculteit der Sociale Wetenschappen   
  Faculteit der Geesteswetenschappen 
  - Bewegingswetenschappen 
  - Beleid, Communicatie en Organisatie 
  - Communicatie- en Informatiewetenschappen    
  - Pedagogische Wetenschappen 
  - Bestuurskunde 
  - Erfgoedstudies 

  - Communicatiewetenschappen    
  - History 

  - Culture, Organization and Management 
  - Kunst- en Cultuurwetenschappen 

  - Political Science 
  - Letterkunde 

  - Social and Cultural Anthropology 
  - Taalwetenschappen 

  - Sociologie 

 • Het premasterassessment is bindend

  Als je een premasterassessment moet doen, is de uitslag hiervan bindend. Dit betekent dat je een bepaalde score dient te behalen op één of meerdere onderdelen om toegelaten te worden tot de premaster. De faculteit bepaalt de voorwaarden voor het behalen van het assessment. 

  Klik hieronder op je faculteit/opleiding om de bindende onderdelen te zien. 

 • Corona update

  Premasterassessment afname tijdens Corona

  Informatie over het premasterassessment van 2021 wordt in het voorjaar van 2021 bekend gemaakt. 

 • Data en locatie premasterassesment

  De data voor het premasterassessment voor 2021 zijn nog niet bekend. In het voorjaar van 2021 worden deze bekend gemaakt:

  Datum    
  TijdTijd
  Nog niet bekend
  TBCTBC

  Wijzigen van data niet mogelijk

  Zodra de data bekend zijn kun je in Vu-net een keuze maken voor de afname van het assessment. Als je bent ingedeeld en een uitnodiging hebt ontvangen, kun je de datum niet meer wijzigen. Zet de datum dus in je agenda! Als een afname dag vol raakt kun je enkel nog uit de beschikbare datum kiezen. Meld je dus op tijd aan. Uiterlijk tot en met 15 juni 2021

  Functiebeperking

  Studenten die op basis van een functiebeperking (zoals dyslexie) gebruik willen maken van extra tijd dienen in VU-net dit aan te vinken. Je krijgt dan maximaal tien minuten extra tijd per onderdeel en maximaal 30 minuten extra tijd in totaal. Als je aanspraak wilt maken op extra tijd, dan dien je een medische verklaring op te sturen naar de studentenbalie via: Studentenbalie@vu.nl. 

 • Kosten premasterassessment

  Overmaken

  Je ontvangt een email als je bent ingedeeld voor het assessment. In de email staat uitgelegd hoe je de kosten van het assessment zelf kunt overmaken. De kosten voor deelname aan het assessment zijn in collegejaar 2020-2021 € 110. Om deel te nemen aan het assessment dient het verschuldigde bedrag uiterlijk 10 werkdagen voor afname van het assessment op de rekening van de VU te staan. 

  Geen restitutie

  De kosten voor het premasterassessment worden niet gerestitueerd, ook als je later besluit niet deel te nemen aan het assessment of als later blijkt dat je niet toelaatbaar bent tot de Premaster (controleer dit van tevoren dus goed zelf!).

 • Hoe ziet het premasterassessment eruit?

  Het premasterassessment is een digitale test die bestaat uit maximaal vijf onderdelen. Afhankelijk van de opleiding die je wilt gaan doen krijg je een aantal van deze onderdelen. In principe wordt géén vrijstelling gegeven voor een of meer onderdelen. De test vindt plaats op één dagdeel en duurt in totaal maximaal vier uur. Hieronder volgen de onderdelen: 

  Cognitieve capaciteitentest
  De cognitieve capaciteitentest bestaat uit meerkeuzevragen die je moet oplossen met behulp van logisch redeneren of verbale en numerieke capaciteiten. 
  Duur: 35 minuten + instructietijd

  Tekstbegrip en leesvaardigheid Engelse taal  
  Dit onderdeel is gericht op het begrijpen van een Engelstalige tekst. Je krijgt vier Engelse teksten/artikelen voorgelegd, waarover je een aantal meerkeuzevragen moet beantwoorden. 
  Duur: 35 minuten + instructietijd

  Toets gericht op rekenkundige vaardigheden en wiskunde/statistiek  
  Dit onderdeel is gericht op je rekenkundige vaardigheden, wiskunde en statistiek. Het rekenkundige onderdeel is afhankelijk van de gekozen (pre)masteropleiding. 
  Duur: 40 - 60 minuten + instructietijd

  De bèta-toets is bestemd voor kandidaten van de opleidingen van de:

  • Opleidingen Bewegingswetenschappen (Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen)

  De gamma-toets is bestemd voor kandidaten van de opleidingen van de:

  • Faculteit Sociale Wetenschappen
  • De opleiding Pedagogische wetenschappen (Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen)
  • Faculteit Geesteswetenschappen


  Wetenschappelijke casus

  Je krijgt een aantal Nederlandse teksten voorgelegd, waarover je meerkeuzevragen moet beantwoorden. Het gaat er dan vooral om te kijken of je in staat bent te analyseren, logisch te kunnen redeneren, onderscheid te kunnen maken tussen hoofd- en bijzaken en verbanden te leggen. 
  Duur: 50 minuten + instructietijd

  Tekstbegrip en leesvaardigheid Nederlandse taal
  De schrijfvaardigheidstoets bestaat uit een aantal stukken tekst, waarover je meerkeuzevragen moet beantwoorden. Deze toets is bedoeld om na te gaan of je inzicht hebt in basisprincipes die worden toegepast bij het schrijven van een tekst. Het gaat daarbij om onder andere: alinea-indeling, logische opbouw en doorloop van zinnen, formulering van logische argumentatie en conclusie. 
  Duur: 30 minuten + instructietijd 

  Onderdelen per faculteit

 • Voorbereidingtips en het voorbeeldassessment

  Een specifieke voorbereiding op het premasterassessment is niet nodig. Als je je toch wilt voorbereiden dan kun je bepaalde wiskundeboeken doornemen of enkele Engelstalige artikelen lezen. Je kunt ook het document ‘Inhoud en voorbeeld VU premasterassessment' doornemen om een beeld te krijgen van de inhoud van de afzonderlijke onderdelen en het soort vragen.

  Ook kun je je voorbereiden via de NOA app (android). In deze app kun je oefenen met verschillende capaciteitentests. De app is te downloaden in de Google Play Store, zoek naar ‘NOA app’. Of klik hier

  Voorbereidingstips rekenkundige vaardigheden en wiskunde
  Heb je geen rekenkundige vaardigheden en wiskunde op eindniveau vwo gehad, of heb je de stof lang geleden gehad dan raden we je aan de middelbare school boeken op vwo-niveau die de aangegeven onderwerpen behandelen te raadplegen (zoals Getal en Ruimte). In het voorbeeld assessment vind je ook de aangeraden boeken. De toets is zo gemaakt dat je geen rekenmachine nodig hebt. Tijdens het premasterassessment krijg je kladpapier en potlood om de opgaven uit te werken. Veel studenten maken zich zorgen over de voorbereiding van het wiskunde onderdeel en vragen ons om advies. Sommige studenten doen zelfstudie, sommige kiezen voor bijles. In dat soort keuzes kunnen wij niet adviseren. Wel kunnen we aangeven dat de grote meerderheid van de deelnemers het assessment met een voldoende afsluit en kan beginnen aan de premaster. Ter voorbereiding op het assessment kun je de volgende tips gebruiken.

  Voorbereiding Premasterassessment Wiskunde

  Voorbereidingstips tekstbegrip en leesvaardigheid Engelse taal 

  Heb je geen tekstbegrip en leesvaardigheid Engelse taal op eindniveau vwo gehad, of heb je de stof lang geleden gehad dan raden we je aan zoveel mogelijk Engelse teksten en artikelen uit kranten en boeken te lezen. Je kunt ook de tekst Engels en de vragen erover uit het voorbeeldassessment maken. 

 • Uitslag

  Je ontvangt de uitslag binnen vier tot zes weken na het assessment. Je ontvangt dan van de betreffende faculteit een mail met een rapportage van jouw resultaten. Voor vragen hierover kun je bij de toelatingsafdeling van jouw faculteit terecht. Omdat de uitslag bindend is, geeft enkel een positieve uitslag toegang tot het premastertraject. Een uitslag van het premasterassessment voor collegejaar 2020-2021, afgelegd in de zomer van 2020, geeft slechts toegang tot het premastertraject van collegejaar 2020-2021.

 • Veelgestelde vragen premasterassessment

  Voor wie is deelname aan het premasterassessment verplicht? 
  Het assessment is verplicht als je met je hbo-bachelordiploma een masteropleiding aan de VU wilt gaan doen aan één van de volgende faculteiten: 
  Faculteit der Geesteswetenschappen (FGW) 
  Faculeit Gedrags- en Bewegingswetenschappen (FGB) voor de opleidingen pedagogische wetenschappen en bewegingswetenschappen. 
  Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW) 
  Als je een opleiding wilt doen aan een andere faculteit, is het assessment niet nodig. Kijk voor specifieke informatie op de opleidingspagina van jouw opleiding.

  Waarom een premasterassessment?

  Enerzijds geeft het informatie aan studenten: om je een beeld te kunnen vormen van de voor de WO-master benodigde competenties en vaardigheden. Tevens om inzicht te krijgen in je eigen competenties en vaardigheden en om voor jezelf na te gaan of je voldoende affiniteit hebt met een wetenschappelijke opleiding. Anderzijds is het nuttig voor de opleiding om inzicht te krijgen in de capaciteiten van de aankomend student. Hierop wordt het toelatingsadvies gebaseerd. Dit advies is bindend.

  Waarom is de uitslag van het assessment bindend voor de toelating?
  Bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen is de uitslag bijvoorbeeld bindend voor je toelating tot de opleiding, omdat er bij de masteropleidingen van deze faculteit een brede instroom is met studenten met een verschillend niveau in kennis en vaardigheden, doordat de faculteit geen eisen stelt aan het type hbo-opleiding zoals andere faculteiten dat wel doen. De ervaring was dat in het eerste jaar daarom veel studenten uitvallen. 

  Zijn er vrijstellingen mogelijk voor één of meer onderdelen van het assessment?
  Nee, dit is niet mogelijk.

  In VUnet heb ik twee voorkeursdata opgegeven. Voor welke datum word ik uitgenodigd? 
  Je moet beide data vrijhouden, tot je door ons bent uitgenodigd voor een van beide opties. Zodra je de uitnodiging hebt ontvangen weet je dus wanneer je definitief kunt deelnemen. Plan dit dus goed en houd beide voorkeursdata vrij in je agenda! We raden je aan de vroegst mogelijke data te kiezen. Zo krijg je ook ruim op tijd je uitslag en weet je sneller of je met de premaster kunt beginnen.

  Ik kan maar op één datum, wat moet ik doen? 
  We willen graag dat je je voor twee verschillende sessies opgeeft, omdat een sessie vol kan raken en we je dan op het moment van tweede keuze kunnen indelen. Kun je door omstandigheden echt maar op één moment? Geef dan dit moment als eerste en tweede voorkeur op en laat dit ons weten via studentenbalie@vu.nl. Vakantie geldt niet als een bijzondere omstandigheid.

  Uit welke onderdelen bestaat het premasterassessment?
  Zie de informatie hierboven of bekijk het schema met de Onderdelen per faculteit

  Als je je voor meer dan één opleiding hebt aangemeld en je hebt het assessment gedaan, kun je je dan later nog bij een andere opleiding inschrijven?
  Dat hangt er van af bij welke opleiding je wilt deelnemen, want het assessment is niet voor alle opleidingen gelijk en elke opleiding hanteert eigen normen bij de uitslag van het assessment. Neem in een dergelijk geval contact op met de faculteit van de opleiding die je zou willen gaan doen (contactinformatie op de opleidingspagina) of met de coördinator van het assessment via studentenbalie@vu.nl

  Als ik deelneem aan het FSW-assessment, maar mij uiteindelijk toch bij bv. Geesteswetenschappen ga inschrijven, geldt de uitslag voor toelating dan ook bij Geesteswetenschappen?
  De inhoud van het assessment verschilt per opleiding. Je kunt dus niet zonder meer het assessment doen voor de ene faculteit en je voor een andere faculteit inschrijven. Neem in een dergelijk geval contact op met de faculteit van de opleiding die je zou willen gaan doen (contactinformatie op de opleidingspagina) of met de coördinator van het assessment via studentenbalie@vu.nl.

  Ik ben de periode dat het assessment wordt gehouden in het buitenland in verband met een stage, kan ik dan wel deelnemen aan het assessment?
  Verblijf in het buitenland is geen geldige reden om het assessment niet te kunnen maken. Er zijn veel gelegenheden voor het afleggen van het assessment tussen juni en augustus, om in te kunnen stromen in de premaster moet je het assessment op één van de aangeboden data afleggen. 

  Als je alleen je hbo-propedeuse hebt, kan je dan deelnemen aan het assessment?
  Nee. Een premaster bij de VU is alleen toegankelijk voor studenten met een hbo- getuigschrift (bachelordiploma) van 240 ECTS en een (voldoende) afgelegd assessment.

  Als ik zak voor het assessment, kan ik dan een herkansing doen?
  Er is er geen herkansingmogelijkheid binnen 1 jaar. Het volgende jaar moet je opnieuw een assessment afleggen. 

  Hoeveel keer mag je deelnemen aan een assessment?
  Slechts 1 keer per jaar. Het volgende jaar kun je opnieuw het assessment afleggen, mocht je het de eerste keer niet gehaald hebben.

  Hoelang blijft een succesvol afgelegd assessment geldig?
  De uitslag van het premasterassessment is geldig tot 1 september 2021; dus voor instroom in het studiejaar 2021-2022. De uitslag van het premasterassessment meenemen naar een ander studiejaar is niet mogelijk.


  Wat voor soort vragen zitten er in het onderdeel rekenkundige vaardigheden van het assessment?
  Meerkeuzevragen, net als bij de andere onderdelen.

  Mag je een rekenmachine gebruiken bij het onderdeel Wiskunde en Statistiek?
  Nee, je mag geen rekenmachine gebruiken bij het maken van de opgaven. Je krijgt kladpapier en potlood om de opgaven uit te werken. De opgaven zijn zo gemaakt dat je geen rekenmachine nodig hebt.

  Als je geen wiskunde op het hbo hebt gehad, moet je deze kennis dan inhalen?
  De ingangseis is dat je wiskunde beheerst op eindexamen vwo-niveau. Als je inschat dat je te weinig kennis van wiskunde hebt, kun je je voorbereiden door wiskundeboeken na te slaan.

  Zijn er oefenopgaven van wiskunde beschikbaar? 
  Nee, deze zijn niet beschikbaar, omdat het onderdeel rekenkundige vaardigheden een steekproef van opgaven bevat. Oefenopgaven zouden dan verkeerde verwachtingen kunnen wekken.

  Wanneer krijg ik de uitslag? 
  Je ontvangt de uitslag binnen vier tot zes weken na het assessment. Je ontvangt dan van de betreffende faculteit een mail met een rapportage van jouw resultaten. Wil je zo vroeg mogelijk weten waar je aan toe bent, plan dan het assessment zo vroeg mogelijk in de zomer en geef je niet op voor de laatste sessie. De uitslag van deze sessie krijg je namelijk uiterlijk 31 augustus.

  Ik ben al uitgenodigd voor het premasterassessment, maar ga toch niet deelnemen. Krijg ik de betaalde €110 terug? 
  Nee, we restitueren dit bedrag niet, ongeacht de reden van niet deelnemen. Als je je aanmeldt voor het assessment en je deelname bevestigt via VUnet, gaan we er van uit dat je deelneemt. 

  Ik heb gehoord dat studenten binnenkort niet meer hoeven te betalen voor toelatingstoetsen. Geldt dat ook voor het premasterassessment?
  Deze regel geldt niet voor het premasterassessment. De premaster is namelijk geen bekostigde opleiding en daarom mag de VU kosten heffen voor de toelatingstoets. 

Contact

Heb je vragen? Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

De Studentenbalie geeft antwoord. Bel 020-5985020 (maandag t/m vrijdag: 10.30 - 12.30 of 14.00 - 16.00)

Stuur een mail naar studentenbalie@vu.nl