Maak de juiste studiekeuze in acht stappen

Het kiezen van een opleiding kan een uitdaging zijn. De VU helpt je bij het maken van de juiste studiekeuze.

Hoe kom je er in het woud van studiemogelijkheden achter welke opleiding het best bij je past? Dit blijkt een lastige vraag: elk (college)jaar ontdekken studenten dat ze helaas aan de verkeerde studie zijn begonnen. Dit kan de beste overkomen, maar door je goed te oriënteren verklein je de kans dat dit jou ook overkomt. Lijkt het je leuk om aan de VU te studeren, maar ben je er nog niet uit voor welke studie je moet gaan? Doorloop onderstaande acht stappen om de juiste studiekeuze te maken.

Ben je tot de conclusie gekomen dat je huidige studie niet bij je past? Lees hoe je succesvol van studie overstapt.

#1 Bepaal waar je talenten en interesses liggen

Ga bij jezelf na van welke onderwerpen of vakgebieden je enthousiast wordt. Waar praat je graag over met anderen? Welke gesprekken geven je energie? Waar gaat je natuurlijke interesse naar uit? Waar ben je goed in? Het helpt om hier met vrienden en familie over van gedachten te wisselen. Zet tot slot alle uitkomsten voor jezelf op een rijtje. Dit inzicht is de eerste stap om erachter te komen welke opleiding goed bij je past.

#2 Bekijk het VU aanbod aan opleidingen

Heb je je talenten en interesses helder in kaart gebracht? Bekijk vervolgens wat de VU biedt aan bacheloropleidingen en masteropleidingen en beoordeel welke opleiding(en) goed aansluit(en) bij jouw persoonlijke voorkeuren. Noteer relevante opleidingen en streep door wat niet voldoet.

#3 Maak gebruik van de VU Studie Inspirator (alleen voor bachelorstudenten)

Vind je het lastig om jouw persoonlijke voorkeuren te koppelen aan een opleiding? De VU Studie Inspirator helpt je verder in dit proces. Deze tool legt je maatschappelijke vragen voor die je kunt liken of disliken. Aan de hand van je antwoorden ontvang je een overzicht van opleidingen die aansluiten bij je interesses.

#4 Cluster en creëer overzicht

Lijken meerdere opleidingen aan te sluiten bij jouw persoonlijke voorkeuren en dreig je het overzicht daardoor kwijt te raken? Probeer die opleidingen dan te clusteren. Bijvoorbeeld door opleidingen te groeperen die je kiest met het hart- denk aan opleidingen waarvan je het idee hebt dat de arbeidsmarktperspectieven minder goed zijn maar waar wel je passie ligt- en opleidingen die je kiest met het verstand- minder passie, maar betere vooruitzichten. Dat brengt direct meer orde in het geheel.

#5 Bezoek een evenement

Ben je erachter bij welke opleiding(en) jouw grootste interesse ligt? Win dan aanvullende informatie in tijdens de Bachelordag of Masterdag. Hier ontmoet je studenten, docenten en studieadviseurs tijdens de informatiemarkt. Zo ontwikkel je meer gevoel bij een opleiding. Je kunt tijdens de Bachelordagen ook informatie opvragen over inschrijving, financiën, wonen in Amsterdam en studeren in het buitenland. Doe mee aan de workshop ‘Kiezen uit alternatieven’ of het werkcollege ‘Oriënteren op een keuze’. Dat helpt als het je in dit stadium nog niet gelukt is een keuze te maken uit de opleidingen die je in gedachten hebt.

#6 Wees student voor een dag (alleen voor bachelorstudenten)

Tijdens het proefstuderen aan de VU ben je een dag(deel) te gast bij de opleiding van jouw keuze. Nadat je je een dag(deel) als student door de universiteit hebt bewogen, heb je een nóg concretere indruk van de opleiding, de docenten en de studenten. Vanwege het coronavirus kan je je niet offline laten voorlichten op de VU, maar gelukkig zijn we online nog steeds bereikbaar. Meerdere opleidingen bieden online alternatieven, bijvoorbeeld webcolleges, skype-gesprekken en Q&A-sessies. Via het registratieformulier kun je je hiervoor aanmelden.  Dit geldt ook voor proefstudeeractiviteiten die reeds zijn geannuleerd. Je kunt je dus nog gewoon aanmelden via het aanmeldformulier, al zal de activiteit niet plaatsvinden op de VU-campus maar online.

#7 Doe een laatste check (alleen voor bachelorstudenten)

Heb je het gevoel dat je er bijna uit bent, maar heb je behoefte aan een laatste controlemoment? Dat kan via VU Matching. Dat is een studiekeuzecheck en tegelijkertijd het sluitstuk in jouw studiekeuzeproces. Alle studenten die zich op tijd aanmelden, hebben recht op zo’n check en een persoonlijk advies. Bij de meeste opleidingen is deze activiteit zelfs verplicht, want zowel voor jou als voor de VU is het belangrijk om te weten dat jij goed past bij de opleiding van jouw keuze.

#8 Meld je aan voor jouw opleiding

Weet je na grondige oriëntatie zeker welke studie je wilt volgen? Dan is het belangrijk dat je je tijdig aanmeldt voor de opleiding van jouw keuze.

Twijfel je nog? Loop dan de stappen nog eens rustig door en praat erover met anderen. Bijvoorbeeld met je ouders. Ook je mentor of decaan kan je adviseren.

Heb je nog een vraag over een opleiding? Neem dan contact op met de opleiding zelf. De contactinformatie vind je op de opleidingspagina.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op

Bel ons op 020-5985000 (op werkdagen tussen 10.00 en 16.00)

Stuur een mail naar contact@vu.nl

Of stuur een Whatsapp bericht naar +31682548367

Heb je vragen over aanmelding, inschrijving of toelatingseisen?

De Studentenbalie geeft antwoord. Bel 020-5985020 (maandag t/m vrijdag: 10.30 - 12.30 of 14.00 - 16.00)

Stuur een mail naar studentenbalie@vu.nl