Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.

Aanmelden masteropleiding?

Je kunt je op verschillende manieren aanmelden voor een masteropleiding. De wijze hangt af van de vooropleiding die je hebt gevolgd.

Let op: de informatie op deze pagina is bedoeld voor studenten met een Nederlandse vooropleiding. Heb je een internationaal diploma, kijk dan hier.

Je kunt je op verschillende manieren aanmelden voor een masteropleiding. De wijze hangt af van het type opleiding dat je wilt gaan volgen. 

 • Wil je instromen met een VU-bachelordiploma of een VU-premaster bij een masteropleiding waarvoor je direct toelaatbaar bent en er geen selectie is? Dan vind je op VUnet hoe je je aan moet melden. 
 • Indien je een bachelor- of premasterdiploma van een andere universiteit hebt behaald, volg je het uitklapbare stappenplan lager op deze pagina. 
 • Heb je een hbo-opleiding afgerond en wil je nu een masteropleiding aan de VU gaan doen? Dan moet je meestal eerst een premaster of schakeltraject volgen. Meer informatie over doorstromen met een hbo-opleiding vind je hier. Ook op de opleidingspagina van de opleiding die je wilt volgen, vind je meer informatie over de toelatingsmogelijkheden. 
 • Wil je een lerarenopleiding volgen aan de VU? Bekijk hier hoe je je kunt aanmelden voor een lerarenopleiding.
 • Heb je een diploma van het Hoger Laboratoriumonderwijs (HLO)? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om door te stromen naar een masteropleiding.

Een aanmelding is niet hetzelfde als een inschrijving. Als je je voor een opleiding in Studielink aanmeldt, ben je nog niet ingeschreven. Je bent pas ingeschreven als je daarvan bericht ontvangt van Studielink. Hiervoor moet je alle vereiste documenten hebben ingeleverd en de betaling van het collegegeld hebben geregeld voor 31 augustus. Een aanmelding verplicht je tot niets en kan nog tot 31 augustus kosteloos geannuleerd worden.

Stappenplan inschrijven

 • Stap 1: Meld je aan in Studielink

  De meeste (pre)masteropleidingen hebben een aanmelddeadline van 31 mei. Zie de pagina van de opleiding voor de specifieke aanmelddeadlines.

  Aanmelden in Studielink

  Doe je dit voor de eerste keer? Raadpleeg dan eerst het Studielink stappenplan. Inloggen doe je met je DigiD. Heb je die nog niet? Vraag hem dan zo snel mogelijk aan want het duurt enkele dagen voordat je hem ontvangt.

  Voor het volgen van de universitaire lerarenopleiding per september geldt een deadline van 30 april. De lerarenopleiding heeft ook een tweede startmoment per 1 februari in het collegejaar, deadline voor het aanmelden daarvoor is 1 november.

  Waar moet je verder op letten?

  • Vul een actueel e-mailadres in in Studielink want je ontvangt daarop de informatie over de voortgang van je inschrijving. Veelgestelde vragen vind je in de Studielink vraagbaak.
  • Vul de gevolgde vooropleiding in op basis waarvan je toelaatbaar bent tot de opleiding van je keuze. Welke vooropleiding vereist is voor jouw opleiding vind je op de betreffende opleidingspagina in het opleidingenoverzicht.
  • Kies de opleiding van je keuze met als achtervoegsel (master).
  • Let op: in Studielink kies je alleen je hoofdstudie. Wanneer je je aanmelding straks gaat afronden in VUnet (volgende stap) kies je pas een specialisatie.
  • Vul ook je betaalgegevens in zodat de vordering berekend kan worden, dat duurt 24 uur. Dit betekent niet dat je ook meteen moet betalen! Dat kan nog tot 31 augustus.
  • Heb je nog niet eerder ingelogd met DigiD, dan kun je inloggen met je oude inlogcodes. [Indien je niet meer over de Studielink inloggegevens beschikt, kun je ze opnieuw aanvragen. Ga op de website van Studielink naar: 'Inloggen via Studielink'. Selecteer hier ‘Gebruikersnaam en/of wachtwoord vergeten'. Vul vervolgens de gevraagde gegevens in en volg de stappen zoals aangegeven.] Zodra je hebt ingelogd word je verzocht je account om te zetten naar DigiD. Daarna kun je alleen nog met DigiD inloggen op Studielink.
  • Wees je ervan bewust dat je een heel jaar moet wachten met studeren aan de VU als je inschrijving niet afgerond is op 31 augustus 2019. Je kunt dan pas per september het jaar daarop instromen.
 • Stap 2: Rond je aanmelding af in VUnet

  Inloggen in VUnet

  Na je aanmelding ontvang je binnen 24 uur per e-mail inloggegevens voor de studentenportal VUnet. Geen inloggegevens ontvangen? Check je spamfolder. Als je ze daar ook niet vindt kun je contact opnemen met de UCIT-servicedesk via ucit-servicedesk@vu.nl of 020 - 59 80000.

  Rond je aanmelding af door de vragen te beantwoorden (het formulier vind je onder de applicatie Aanmelding afronden) en de eventueel gevraagde documenten te uploaden. Je documenten alleen uploaden volstaat overigens niet voor je inschrijving: zie stap 3.

  Kun je de applicatie Aanmelding afronden niet vinden op je homepage in VUnet? Waarschijnlijk gebruik je Firefox als browser. Log nog eens in op VUnet maar nu in Internet Explorer. Grote kans dat je hem nu wel ziet. Zo niet, gebruik dan de directe link naar de applicatie Aanmelding afronden.

 • Stap 3: Controleer je toelating

  Controleer je toelating en doe indien nodig een toelatingsverzoek - zo snel mogelijk na het afronden van je aanmelding in VUnet (let op: er kunnen faculteitsafhankelijke deadlines gelden).

  Je ontvangt bericht van Studielink zodra de examencommissie van de desbetreffende opleiding een toelatingsverklaring heeft afgegeven. Bij sommige faculteiten dien je zelf een toelatingsverzoek in te dienen. Kijk op de opleidingspagina of je aan de juiste toelatingseisen voldoet. Aarzel niet om contact met de examencommissie of toelatingscommissie op te nemen als je vragen hebt.

  Toelatingsprocedure

  • Naast een relevante vooropleiding moet je aan een aantal bijkomende criteria voldoen om te kunnen worden toegelaten. Informatie over de aanmeldingsprocedure kun je vinden op de opleidingspagina in het opleidingenoverzicht
  • Neem contact op met de toelatings- of examencommissie van de betreffende opleiding om te bepalen of je direct in de master kunt instromen, of je eerst nog enkele bachelorvakken moet volgen, of dat je alleen toelaatbaar bent voor de bacheloropleiding.

  Uitzonderingen:
  - voor een aantal masters van de School of Business and Economics geldt dat je contact op moet nemen met toelating.sbe@vu.nl. Kijk hiervoor op Admission and application Dutch University degree
  - voor de Faculteit der Bètawetenschappen bepaalt de toelatingscommissie of je tot de opleiding kunt worden toegelaten. Mail vragen hierover naar toelating.beta@vu.nl
  - voor de Faculteit der Sociale Wetenschappen bepaalt de toelatingscommissie in sommige gevallen of je tot de opleiding kunt worden toegelaten. Kijk hiervoor bij de informatie over toelatingseisen en aanmelden bij de master van je keuze. 
  - voor de Faculteit der Rechtsgeleerdheid bepaalt de toelatingscommissie in sommige gevallen of je tot de opleiding kunt worden toegelaten. Kijk hiervoor bij de aanmeldprocedure van de master van je keuze.

 • Stap 4: Lever vereiste documenten in (deadline 31 augustus)

  Lever vereiste documenten in - deadline 31 augustus (voor documenten die door de faculteit verplicht worden gesteld kan een faculteitsafhankelijke deadline gelden).

  Ontvang je per e-mail bericht van de VU of Studielink dat er documenten ontbreken voor je inschrijving? Lees deze berichten goed door en lever de gevraagde documenten zo snel mogelijk in. Zonder de juiste documenten kun je namelijk niet worden ingeschreven voor komend collegejaar. Als je bericht krijgt dat je een bewijs van behalen van je diploma moet inleveren, kun je drie dingen doen:

  • Log met je DigiD in op www.mijndiplomas.nl en download een digitaal uittreksel uit het diplomaregister. Lever deze zo snel mogelijk in per mail bij de Studentenbalie via studentenbalie@vu.nl.
  • Stuur een gewaarmerkte kopie van je diploma op naar de Studentenbalie (of kom langs en lever hem in; opsturen is op eigen risico). Dit kan niet per mail.

  Heb je jouw diploma al wel behaald, maar het document nog niet in bezit? Dan kun je een afstudeerverklaring inleveren. Dit is een verklaring ondertekend door degene die hiertoe bevoegd is, met daarop de datum van afgifte, de behaalde graad en de officiële datum van afstuderen. De originele verklaring (geen kopie) mag per post of bij de Studentenbalie ingeleverd worden.

  Als we de documenten niet op tijd hebben ontvangen moet je een heel jaar wachten met studeren aan de VU, dus zorg ervoor dat je dit op tijd regelt. Je kunt de documenten inleveren bij de Studentenbalie in het Servicecentrum (centrale hal van het hoofdgebouw) of opsturen naar het volgende adres:

  Studie- en Studentadministratie
  De Boelelaan 1105
  1081 HV Amsterdam

  Wat verder belangrijk is om te weten

  • Als we de documenten niet op tijd hebben ontvangen moet je een heel jaar wachten met studeren aan de VU, dus zorg ervoor dat je dit op tijd regelt.
  • Wat is een gewaarmerkte kopie van een diploma? 
   Het waarmerk is een (getekende) verklaring op een kopie van het diploma, dat de kopie exact overeenkomt met het originele diploma. Een bevoegde instantie zet dan een stempel, een handtekening en een datum op de kopie waaruit dit blijkt. Je dient het originele diploma te laten zien als je een kopie ervan wil laten waarmerken. Het waarmerken kan gebeuren door: 
     - de school/instelling waar je het diploma hebt behaald 
     - de Studentenbalie van de VU, als je bij de VU gaat studeren. Je neemt dan zelf je diploma en een kopie van je diploma mee. Bij de Studentenbalie wordt de kopie vervolgens gewaarmerkt.
  • Documenten die je ten behoeve van je inschrijving bij de Studentenbalie hebt ingeleverd, worden niet geretourneerd.
  • Als je je pas in de laatste twee weken van augustus aanmeldt, is er voor de VU en Studielink geen tijd meer om je nog bericht te sturen als er documenten ontbreken. In deze situatie dien je dus zelf tijdig contact op te nemen met de Studentenbalie om te achterhalen wat er nog aan je inschrijving ontbreekt, als dit onduidelijk is.
  • Wil je meer informatie over het waarmerken van een kopie van je diploma, je examendatum of wat je moet doen als je niet voor 1 september 2020 je diploma ontvangt? Kijk bij de veelgestelde vragen.
 • Stap 5: Betaal het collegegeld (deadline 31 augustus)

  Zorg dat je het collegegeld voor de deadline betaalt, want anders word je niet ingeschreven en kun je niet per september met je opleiding starten. Heb je in Studielink bij het invoeren van je betaalgegevens gekozen voor een digitale machtiging? Dan moet je die nog bevestigen wanneer de actie in je To do lijst verschijnt. Dit duurt doorgaans een paar dagen.

  De bevestiging is de daadwerkelijke betaling, dus vergeet deze stap niet! Afschrijving van de (eerste) termijn vindt pas eind september plaats.

  Tarieven collegegeld

 • Stap 6: Check of je ingeschreven bent (deadline 31 augustus)

  Pas wanneer je van Studielink bericht krijgt dat je ingeschreven staat voor de opleiding is je inschrijving klaar. Tot die tijd ben je dus nog niet ingeschreven!

  Binnen 4 weken na dit inschrijvingsbericht van Studielink ontvang je een officieel Bewijs van Inschrijving op je correspondentieadres. Je ontvangt ook binnen 4 weken je collegekaart, onder de voorwaarde dat je een pasfoto hebt geupload in VUnet. De eisen waaraan deze pasfoto moet voldoen vind je in VUnet.

  Goed om rekening mee te houden tot slot:

  • Het in bezit hebben van een collegekaart en bewijs van inschrijving is geen vereiste om colleges te kunnen volgen. Wel vereist hiervoor is de status ‘ingeschreven’ in Studielink (dit kun je zelf controleren). Om je te kunnen identificeren bij een tentamen kun je behalve een collegekaart ook een papieren Bewijs van Inschrijving (te allen tijde te verkrijgen bij de Studentenbalie) in combinatie met een identiteitsbewijs tonen.
  • Je kunt je niet met terugwerkende kracht inschrijven, dus is je inschrijving niet volledig afgerond op 31 augustus, dan word je niet per september ingeschreven.

  Handige links

  Regeling Aanmelding en Inschrijving

  Vraag studiefinanciering aan bij DUO

  VU Wegwijzer

Informatie

 • Tweede instroommoment

  De volgende opleidingen hebben een tweede instroommoment per 1 februari 2020 in collegejaar 2019-2020. 

  • Deeltijdmasteropleiding Accounting en Control 
  • Master Chemistry (joint degree) 
  • Master Computer Science (joint degree) 
  • Master Drug Discovery and Safety 
  • Master Fiscaal recht 
  • Eenjarige Lerarenopleidingen 
  • Master Mathematics 
  • Master Rechtsgeleerdheid 
  • Master Stochastics and Financial Mathematics 

  De masteropleiding Geneeskunde heeft elke maand een instroommoment. 

 • Voor studenten met een buitenlands diploma

  Je kunt hier ook terecht als je een buitenlandse vooropleiding hebt.

  Wil je een Nederlandstalige masteropleiding gaan volgen met een buitenlandse vooropleiding? Dan volg je het stappenplan hierboven.

  Wil je een Engelstalige masteropleiding gaan volgen met een buitenlandse vooropleiding? Dan volg je de application procedure for international degree holders.

 • Veelgestelde vragen

  Deze informatie gaat specifiek over Studielink en de VU, bij andere universiteiten kan de procedure anders verlopen.

  Wat is een gewaarmerkte kopie van een diploma?
  Het waarmerk is een (getekende) verklaring op een kopie van het diploma, dat de kopie exact overeenkomt met het originele diploma. Een bevoegde instantie zet dan een stempel, een handtekening en een datum op de kopie waaruit dit blijkt. Je dient het originele diploma te laten zien als je een kopie ervan wil laten waarmerken. Het waarmerken kan gebeuren door: 
  • de school/instelling waar je het diploma hebt behaald 
  • de Studentenbalie van de VU, als je bij de VU gaat studeren. Je neemt dan zelf je diploma en een kopie van je diploma mee. Bij de Studentenbalie wordt de kopie vervolgens gewaarmerkt. 

  Wat is mijn examendatum?
  Je examendatum is de datum die op je diploma staat; een ander woord hiervoor is afstudeerdatum. Je examendatum is dus niet hetzelfde als de datum waarop je je diploma uitgereikt krijgt. De diploma-uitreiking vindt namelijk vaak pas later plaats.  

  Ik krijg het diploma van mijn vooropleiding pas na 1 september uitgereikt door mijn vorige instelling, maar ik moet voor die datum een gewaarmerkte kopie daarvan inleveren bij de Studie- en Studentadministratie van de VU om mijn inschrijving te kunnen afronden. Wat moet ik doen?
  Als je je diploma pas na 1 september in handen hebt, maar je examendatum (de afstudeerdatum die op je diploma staat) is op of voor 31 augustus, dan kun je bij je huidige instelling een afstudeerverklaring aanvragen en deze (tijdelijk) inleveren. 
  De afstudeerverklaring dient een originele verklaring (op briefhoofdpapier) te zijn, ondertekend door degene die hiertoe bevoegd is (genoemd met naam en functie) en dient te vermelden: datum van afgifte, de behaalde graad, de officiële datum van afstuderen (examendatum) en de datum waarop je jouw diploma zult ontvangen.

  Ik heb een vraag over of namens een (aankomend) student. Waar kan ik terecht?
  De informatie op de website is voor iedereen vrij toegankelijk. De VU geeft geen informatie over meerderjarige studenten aan derden; persoonlijke gegevens worden alleen met de student zelf besproken. Indien een student door (dringende) onvoorziene omstandigheden niet zelf kan communiceren vraagt de VU om schriftelijk bewijs hiervan. Het is ter beoordeling van de VU (en situatieafhankelijk) wat dan de vervolgstappen zijn. 

  Ik heb me aangemeld voor een opleiding via Studielink. Waar kan ik de status van mijn aanmelding vinden? 
  Via Studielink kun je de algemene status van je inschrijfverzoek bekijken. Gedetailleerde informatie over de voortgang van je inschrijving ontvang je via e-mail van de instelling. 

  Ik wil me inschrijven voor meer dan één opleiding (aan de VU). Hoe doe ik dit en moet ik dubbel collegegeld betalen?
  Als je je in wilt schrijven voor meer dan één opleiding, ga je in Studielink naar ‘Mijn inschrijvingen’ en kies je voor ‘Nieuwe inschrijving toevoegen’. Je doorloopt voor elke opleiding apart de gehele aanmeldprocedure van Studielink, inclusief het invoeren van de betaalgegevens. Alleen dan kun je je inschrijvingen voltooien. Je bent over het algemeen maar éénmaal collegegeld verschuldigd. 
  Meer informatie over collegegeld

  Bij mijn inschrijving in Studielink staat bij ‘Betalingsgegevens’ dat ik het collegegeld vanaf mei kan betalen. Wanneer weet ik of ik word toegelaten en moet betalen?
  Vanaf mei kun je bij Studielink je betaalgegevens invullen. Heb je je voor 1 mei aangemeld, dan ontvang je bericht van Studielink als de betaling opengaat. Meld je je na 1 mei aan, dan dien je meteen bij je aanmelding in Studielink je betaalgegevens in te vullen. De daadwerkelijke betaling moet uiterlijk 31 augustus gedaan zijn, maar dit kun je zonder problemen ook al eerder doen, zelfs voordat je bent toegelaten. Word je namelijk niet toegelaten, dan kan je inschrijving nooit volledig worden en dan wordt de betaling ook automatisch geannuleerd. Je kunt het collegegeld in termijnen of in één keer betalen. Bij gespreide betaling maak je gebruik van de digitale machtiging via Studielink. Betaling in één keer kan via de machtiging, door overschrijving, met een Bewijs Betaald Collegegeld (als je ook aan een andere instelling studeert en daar collegegeld betaalt) of via de pinautomaat bij de Studentenbalie. 

  Let op! Alleen betaalgegevens invullen in Studielink leidt niet tot een echte betaling. 
  Na het invullen van je betaalgegevens in Studielink wordt de hoogte van je collegegeld berekend. Dit duurt maximaal 24 uur. Je ontvangt bericht als de vordering bekend is. Vanaf dat moment kun je het collegegeld betalen. Doe je dit middels een machtiging in Studielink? Dan dien je die te bevestigen voor 31 augustus. Deze bevestiging van de machtiging is pas de definitieve betaling. Zorg dus dat je dit op tijd doet! 
  Betaling Collegegeld

  Ik wil me aanmelden voor een opleiding en heb een buitenlandse vooropleiding. Kan ik me aanmelden via Studielink? 
  Als aankomend student meld je je aan via Studielink, ook als je een buitenlandse vooropleiding hebt of in het buitenland woonachtig bent, of beide. Je ontvangt dan van Studielink de melding dat je diploma niet automatisch geverifieerd kan worden en je wordt verzocht een gewaarmerkte kopie van je diploma op te sturen naar de instelling. Je diploma zal geverifieerd worden door de instelling. Neem, naast je aanmelding via Studielink, ook contact op met de Admission Office van de VU.

  Ik wil een wijziging aanbrengen in mijn gegevens die ik via Studielink heb ingevoerd. Hoe kan ik dit doen en worden mijn wijzigingen automatisch doorgegeven aan de VU? 

  Je kunt je gegevens in Studielink wijzigen onder 'Mijn gegevens' of 'Mijn inschrijvingen'. Deze wijzigingen worden zowel aan de VU als aan DUO doorgegeven. Als je vragen hebt over het wijzigen van je gegevens in Studielink, kun je contact opnemen met de Studentenbalie.
  Wijziging doorgeven in Studielink

Contact

Heb je vragen? Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

De Studentenbalie geeft antwoord. Bel 020-5985020 (maandag t/m vrijdag: 10.30 - 12.30 of 14.00 - 16.00)

Heb je vragen? Stuur een mail naar studentenbalie@vu.nl