Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Werken op de VU campus

Laatst gewijzigd op 26 mei 2021
Praktische informatie over werken op de VU Campus tijdens de corona-pandemie. Kom alleen naar de campus als het niet anders kan.

We zullen voor langere tijd te maken hebben met een ‘anderhalvemeter-universiteit’, ook al zullen we langzaamaan de campus weer in gebruik nemen. 

Thuiswerken en thuis studeren blijven landelijk de norm. Kom dus alleen naar de VU Campus als dat niet anders kan. 

Houd je aan de landelijke- en campusregels rond corona

Blijf je houden aan de basisregels, ook als je op de VU bent. Kom niet naar de campus bij klachten en laat je testen. Blijf thuis als je wacht op de uitslag van een coronatest (van jezelf of een huisgenoot), als je in isolatie bent na een positieve test, en als je in quarantaine bent omdat je  bijvoorbeeld contact hebt gehad met iemand die besmet is, of je bent teruggekeerd uit een land met een oranje of rood reisadvies. 

Voor het laatste nieuws en veelgestelde vragen over de VU en de coronacrisis kijk je op vu.nl/corona.

Een anderhalvemeter universiteit

 • VU Campusprotocollen

  Onderstaande protocollen nog steeds leidend op 1 juni 2021.

  Alle maatregelen die op de VU worden genomen om verspreiding van het coronavirus te beperken, zijn gebaseerd op het VU campusprotocol (update november 2020). Dit protocol geeft concrete invulling aan de richtlijnen van het RIVM en de overheidsmaatregelen. Het protocol, maar ook de maatregel om te monitoren, kent een tijdelijke duur. Heroverweging, aanpassing en/of continuering kan noodzakelijk zijn, omdat de overheidsmaatregelen voor beperkte periode gelden en periodiek aangepast of gecontinueerd worden. Het staat de VU dus niet helemaal vrij om in deze tijd eigen keuzes te maken.

  Hieronder zijn per activiteit de protocollen te downloaden waarbij het campusprotocol Algemeen het vertrekpunt is voor iedere medewerker en student aangevuld met protocollen voor de activiteit die wordt ontplooid

  Campus

  Werken

  Onderzoek

  Onderwijs

  Studie- en sportverenigingen

  Bijeenkomsten

 • Algemene maatregelen ter voorkoming verspreiding van het coronavirus

  De maatregelen die wij nemen tegen verspreiding van het coronavirus zijn:

  • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, kom niet naar de VU. Dit geldt ook als huisgenoten verkoudheidsklachten en/of koorts  hebben.
  • Houd afstand. 
  • Vermijd drukte en kom bij zo min mogelijk verschillende mensen in de buurt.
  • Vermijd handcontact en was regelmatig je handen.


  Samen nemen deze maatregelen het overgrote deel van het besmettingsrisico weg. 

 • Basisregels voor iedereen

  Het rijk heeft diverse algemene maatregelen gegeven die ook voor de VU van kracht zijn. De basisregels die daar worden gegeven zijn ook voor medewerkers en studenten van VU van toepassing. Een aantal onderdelen uit de basisregels gelden ook specifiek voor de campus:

  • Blijf thuis en kom niet naar de VU als je verkouden of grieperig bent. Blijf ook thuis als een huisgenoot koorts heeft en/of last van benauwdheid.
  • Draag een mondkapje bij verplaatsing in de VU-gebouwen. Het mondkapje mag af als je gaat zitten.
  • Schud geen handen.
  • Was vaak je handen.
   Op de VU kun je bij binnenkomst je handen schoonmaken zodat je een ‘schone handenstart’ in het gebouw maakt. De sanitaire ruimten zijn voorzien van een handenwas-instructies en de schoonmaakdiensten checken extra op aanwezigheid van zeep en handdoekjes. Meld bij de Servicedesk FCO als deze op dreigen te raken, we zorgen dat het op tijd wordt aangevuld. Binnen onderzoekomgevingen kunnen aanvullende instructies gelden.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg. Was je handen.
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
  • Als je ziet dat het lastig wordt om 1,5 meter afstand te houden: geef ruimte aan de ander, ga zelf weg.
 • Reizen naar de VU

  Medewerkers en studenten bepalen zelf de wijze waarop ze naar de VU reizen. Daarbij moeten de algemeen geldende regels en instructies in acht worden genomen. Bij aankomst op de campus gelden de richtlijnen van het campusprotocol.

  Te voet

  • Volg instructies en looplijnen op de campus en in de gebouwen.
  • Volg aanwijzingen van gastdame/-heer en of beveiliging op. Zij, en ook (fiets)coaches, kunnen aanwijzingen geven in het gebruik van de openbare buiten en binnen ruimte.
  • Personen wordt gevraagd 1,5 meter afstand van elkaar te houden, waar dat niet kan passeer elkaar zonder hinder en blijf niet staan. Indien een ongemakkelijk situatie ontstaat, geef elkaar de ruimte, ga weg. Vermijd drukte, zorg zelf niet onnodig voor opstoppingen of hinder voor een ander.

  Fiets

  • Stal je fiets in de daarvoor beschikbare fietsenstallingen. Voor fietsen stallen is geen anderhalve meter afstand per fiets bepaald en noodzakelijk.
  • Houd wel rekening met elkaar, houd 1,5 meter afstand van elkaar. Houd die afstand ook als iemand een fiets aan het stallen is. Geef elkaar de ruimte bij aankomen en weglopen.
  • Volg de juiste looplijnen naar entrees van de gebouwen. Houd afstand, geef elkaar ruimte.

  Openbaar vervoer

  •  Houd je aan de bepalingen voor het reizen met OV.
  • Het openbaar vervoer is bedoeld voor noodzakelijke reizen. Reis niet onnodig.
  • Vermijd drukte indien mogelijk.

  Auto

  • De VU Campus heeft de normale parkeervoorzieningen ter beschikking, tegen de normale voorwaarden.
  • Volg de juiste looplijnen naar entrees van de gebouwen. Houd afstand, geef elkaar ruimte.
 • Plattegrond VU Campus - ingang gebouwen

  Alleen de hoofdingangen van de gebouwen zijn open. Op de plattegrond zie je de ingangen.

  Plattegrond

 • Aan - en afmelden - privacyverklaring

  Bij de hoofdentree van een VU-gebouw meld je je aan en af met je VU-pas. We monitoren primair voor aantallen signalering. Bij de aanwezigheid van te grote aantallen in een gebouw stemmen we af met de coronacoördinatoren van de eenheden. Het gaat hier om kwantitatieve data (aantallen) en niet om naam en toenaam (gepseudonimiseerd). Privacyverklaring.

 • Wayfinding VU Campus

  Bij een bezoek op de Campus kom je verschillende duidingen tegen in het kader van de corona‐maatregelen. Er zijn diverse vloerstickers en posters geplaatst bij de verschillende hoofdentrees, daar waar medewerkers, studenten en bezoekers op de begane grond elkaar treffen zoals bij de hostess, de trap, liften, lifthal etc. Daar waar nodig in de openbare gebieden zijn 1,5 meter stickers geplaatst. De trappenhuizen op de begane grond zijn voorzien van pijlen waarbij het principe ‘rechts aanhouden’ van toepassing is. De signing is universeel en indien nodig in het Nederlands en in het Engels gecommuniceerd. Wacht op afstand op de al dan niet aangegeven plek en houdt rekening met mensen die een lift kunnen verlaten. Vanaf etage 1 en hoger wordt een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor voldoende afstand, hier is vooralsnog geen extra bestickering aangebracht. Een uitzondering hierop zijn de in gebruik zijnde koffie- en vendingautomaten in de openbare gebieden. Hetzelfde geldt voor drukke openbare kruispunten en hotspots.

 • Hygiëne

  In het kader van de hygiënemaatregelen worden er diverse (extra) hygiënevoorzieningen aangeboden.

  Handen reinigen/wassen

  • Was vaak je handen.
  • Bij binnenkomst wordt iedereen de mogelijkheid geboden om de handen schoon te maken. Daarmee kan bij aankomst een ‘schone handenstart’ in het gebouw worden gemaakt. Bij de hoofdingang van elk gebouw staan hygiënezuilen.
  • Sanitaire ruimten en de pantry’s in de werkomgevingen zijn voorzien van zeep en handdoekjes. In iedere sanitaire ruimte is een handenwasinstructie aanwezig. De schoonmaakdiensten checken extra op aanwezigheid van zeep en handdoekjes.

  Dreigt de zeep/handdoekdispenser leeg te raken neem dan contact op met de Servicedesk FCO (servicedesk.fco@vu.nl). Binnen onderzoekomgevingen kunnen aanvullende instructies gelden.

  Werkplekhygiëne

  • Op alle werklekken worden centraal (bij het secretariaat) hygiënische doekjes afgeleverd. De secretariaten dragen zorg voor verdere verspreiding.
  • Medewerkers kunnen met deze doekjes (bij aanvang van het werk) de werkplek schoonmaken: bureaublad, stoelleuningen, toetsenbord, muis en telefoon.

  Studieplekhygiëne

  • Voor de toegewezen studieplekken in Bellevue en MF wordt voorzien in hygiënische doekjes waarmee studenten de eigen plek (tafel en stoelleuningen) kunnen schoonmaken.
  • Dreigen de doekjes op te raken neem dan contact op met Servicedesk FCO (servicedesk.fco@vu.nl).

  Onderwijsruimte

  • Zie onderdeel schoonmaak
  • De uitgegeven ruimten op de VU Campus zijn geclusterd in onderwijszones. In deze zones worden hygiëne-meubels met desinfectiemiddel en papierrol geplaatst, waarmee de deelnemers desgewenst de zitplek kunnen afnemen.
 • Schoonmaak

  In deze corona-periode is het extra belangrijk om aan een schone flexwerkplek te werken. Om dit nog beter te faciliteren, zetten de schoonmaakbedrijven groene en rode kaartjes in. Na een schoonmaakronde ligt het kaartje met de groene kant naar boven (‘Deze werkplek is schoon’). Wil je na gebruik van de werkplek het kaartje omdraaien? (‘Deze werkplek is gebruikt’). Dan reinigt de schoonmaker de werkplek weer. De kaartjes zelf worden uiteraard ook gereinigd of vervangen na gebruik. De ‘gebruikte’ werkplekken worden dus voorlopig dagelijks schoongemaakt. De kaartjes worden gebruikt in de gebouwen op de campus met flexwerkplekken: het Hoofdgebouw, gebouw MF, NU-gebouw, Initium en het Transitorium.

  De overige afspraken uit het protocol schoonmaak VU blijven ongewijzigd: het reguliere schoonmaakprogramma is van toepassing, met verhoging in frequentie in bepaalde ruimten zoals sanitaire ruimtes. Daarnaast is er extra aandacht voor contactoppervlakken en aanraakpunten zoals deuren, deurklinken, trapleuningen, liftknoppen en lichtknoppen.

  Heb je vragen of opmerkingen, neem dan contact op met FCO Servicedesk, servicedesk.fco@vu.nl, tel: (020) 598 57 77.

 • Voorzieningen op de campus

  De voorzieningen op de campus zijn beperkt beschikbaar. Dit zijn de voorzieningen die momenteel geopend zijn:

  Koffie-/thee automaten
  De koffieautomaten zijn in werking volgens normale bedrijfsprocedures en betaalsystemen. Bij koffieautomaten die (nog) niet in gebruik zijn zal een verwijzing naar de dichtstbijzijnde automaat worden voorzien. Let op met rijvorming, geef elkaar ruimte. Houd afstand. 

  Koffiecorners en restaurant Hoofdgebouw
  De koffiecorners van Eurest zijn open, en ook het restaurant in het Hoofdgebouw. Om iedereen snel en veilig van dienst te kunnen zijn, is er een ‘grab&go’ assortiment. De vers bereide gerechten worden verpakt aangeboden. Het assortiment bestaat uit koffie en thee, sappen, baguettes, sandwiches, salades en patisserie. Bekijk de actuele openingstijden.

  Frisdrank- en snackautomaten
  Alle frisdrank- en snackautomaten zijn in gebruik. 

  VU Boekhandel
  De VU Boekhandel is geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. 

  Spar, Doppio en The Basket
  Onze supermarkt en horecavoorzieningen op het campusplein zijn deels geopend. 

  • SPAR: de campussupermarkt is tijdelijk gesloten.
  • Doppio: maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.30 uur. 
  • The Basket: voorlopig gesloten. Bestellingen kunnen wel via de website worden gedaan.

  Algemene voorzieningen
  Algemene voorzieningen, zoals kolf-, rust-, gebeds- en stilteruimtes zijn open gedurende de openingstijden van het gebouw. Let op: er kunnen tijdelijke andere regels over de gebruik van de ruimte van toepassing zijn. 

 • Ventilatie in VU-gebouwen
 • Veiligheid

  De gebruikelijke veiligheidsregels van de campus gelden aangevuld met de coronamaatregelen (zie Bedrijfsnoodplan en instructies). Bij nood bel 22222 of 020 - 5982222.

 • Contact en vragen

  Contact opnemen met het team kan via on-site-campusteam@vu.nl. Kijk voor het laatste nieuws rondom het coronavirus en veelgestelde vragen op vu.nl/coronavirus.

  Vanuit het crisisteam corona is een on-site campusteam ingezet voor deze periode. Dit team geeft invulling aan de overall uitwerking van het VU campusprotocol en bijbehorende dienstverlening. Door diensten FCO, HRMAM, IT en de veiligheidsfunctionarissen van de faculteiten (waaronder BVF) wordt ondersteuning geleverd, samen maken we de afspraken. Het on-site campusteam kan op verzoek ondersteunen en in materialen voorzien. Bij uitwerkingen met tegenstrijdigheden of onmogelijkheden wordt er contact gelegd met de coronacoördinator van de eenheid. Neem contact op met het team via e-mailadres on-site-campusteam@vu.nl.

  Dit is voor vragen en specifieke ondersteuning op de implementatie van de protocollen. Voor de ‘normale vragen’ zijn de servicedesks HRMAM, IT, SOZ, UB en FCO beschikbaar.